BH Desk » Podignuta optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića
Crna hronika

Podignuta optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića

Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, postupajuće tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) podigle su optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika MUP-a – KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko četiri sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nakon nekoliko sati podlegao povredama.

Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS.

U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja.

Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila ‘seat leon’, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama na području RS.

Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država i to – Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom.

Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija sky i anom, koje je pribavilo Tužilaštvo KS putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske. Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook