BH Desk » Podignuta optužnica protiv Milenka Stanića za počinjene zločine u Logoru Sušica
Crna hronika

Podignuta optužnica protiv Milenka Stanića za počinjene zločine u Logoru Sušica

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milenka Stanića, rođenog 1962. godine u Vlasenici, državljanina BiH koji se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti Kaznenog zakona BiH.

Optuženi se tereti da je od aprila 1992. godine do marta 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Vlasenica, a kasnije i Ratnog predsjedništva opštine Vlasenice, sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu na području opštine Vlasenica, koju je činilo većinsko bošnjačko stanovništvo, ubojstvima, nezakonitim zatvaranjima, silovanjima, mučenjima, prinudnim nestancima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima, kada je izvršen progon bošnjačkog stanovništva s područja opštine Vlasenica.

On se tereti za zločine počinjene tokom napada na sela Drum, Gradina, Džamdžići i Alihodžići, kada je ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti, te imovina uništena i zapaljena, a veći broj civila odveden u nezakonito zatvaranje u Logor Sušica u Vlasenici.

Optuženi se tereti i za zločine nezakonitog zatvaranja, ubojstva, mučenja, zlostavljanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja počinjene nad zatočenicima u Logoru Sušica, kao i za uništavanje i rušenje džamije Hajrija u Vlasenici, koja je uništena većom količinom eksploziva, a predstavljala je kulturni, historijski i vjerski spomenik.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 104 svjedoka, od čega 14 svjedoka iz dodijeljene mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook