BH Desk » Plenković objašnjava potez Čovića: Dragan je u Banja Luci želio poslati poruku da treba poštovati Dejtonski sporazum
BiH

Plenković objašnjava potez Čovića: Dragan je u Banja Luci želio poslati poruku da treba poštovati Dejtonski sporazum

Nakon sastanaka predsjedništva hrvatskog i bh. HDZ-a, oglasio se Andrej Plenković.

Plenković je napisao kako je ova sjednmica bila prilika za iskazivanje podrške HNS-u BiH u pregovorima o Izbornom zakonu.

“Zalažemo se za ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda. Pozivamo političke stranke da što prije postignu dogovor koji će biti koristan za funkcioniranje Bosne i Hercegovine”, napisao je ona na društvenim mrežama.

Kazao je i kako je najvažnije zadržati koheziju svih političkih stranaka Hrvata u BiH čime će se omogućiti da se pregovori nastave u konstruktivnom duhu i dođe do rješenje koja će biti prihvatljivo za sve.

Plenković je komentarisao je i poruke Čovića u NSRS kada je kazao da treba čuvati RS. Ocijenio je da je cijela poanta Čovićevog posjeta Banjoj Luci to da je on htio poslati poruku da treba poštivati koncept Dejtonskog mirovnog okvira.

“Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između stranaka uključe i predstavnici Srba”, kazao je Plenković.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook