BH Desk » Pet namirnica koje doprinose smanjenju anksioznosti
Magazin

Pet namirnica koje doprinose smanjenju anksioznosti

Anksiozni poremećaji su među najčešćim mentalnim bolestima u svijetu, a svake godine pogađaju oko 18 posto stanovništva. Iako se mogu liječiti, manje od 37 posto onih koji ga imaju ne dobije odgovarajući tretman.

Neki se ljudi protive uzimanju lijekova – između duboko ukorijenjenih stigmi mentalnog zdravlja i straha od nuspojava, postoji puno razloga zašto se neko ne osjeća ugodno uzimajući antidepresiv. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su neke obećavajuće rezultate. Nova studija objavljena u časopisu Cell Reports Medicine sa Weizmann Instituta za nauku u New Yorku otkrila je da biljna supstanca može igrati ključnu ulogu u smanjenju nivoa anksioznosti.

Supstanca je poznata kao beta-sitosterol, koji se nalazi u raznim biljnim namirnicama poput avokada, pistacija, badema (i drugih orašastih plodova), ulja repice, pa čak i u nekim žitaricama. U nizu eksperimenata u ponašanju, istraživači su otkrili da je beta-sitosterol bio u stanju da proizvodi smirujući efekat kod miševa i sam i u tandemu sa antidepresivom Prozac.

Zanimljivo je da miševi kojima je upravo dana biljna supstanca nisu iskusili nijednu nuspojavu koja je tipično povezana s lijekovima protiv anksioznosti, poput debljanja i umora. Ipak, to ne znači da će jedenje hrane koja je prirodno bogata beta-sitosterolom automatski rezultirati smanjenom anksioznošću.

Nalazi ove studije ne sugeriraju nužno da će samostalno dodavanje biljne supstance omogućiti ljudima koji imaju poremećaje anksioznosti da odustanu od lijekova.

Umjesto toga, s obzirom na to da su nalazi ove studije na životinjama dokazani u kliničkim ispitivanjima (na ljudima), moguće je da beta-sitosterol može omogućiti ljudima da smanje dozu lijekova protiv anksioznosti.

“Jedan od glavnih problema sa postojećim lijekovima protiv anksioznosti je taj što oni proizvode neželjene efekte, pa ako bi beta-sitosterol mogao pomoći u smanjenju doze takvih lijekova, to bi potencijalno moglo smanjiti i neželjene nuspojave,” dr. Nicolas Panayotis, koautor studije navodi se u izjavi.

To također ne znači da dovoljnu količinu beta-sitosterola možete dobiti samo hranom. Panayotis dodaje da biste trebali jesti avokado danju i noću da biste dobili pravu dozu – i vjerovatnije će vam se razviti probavni problemi nego da ublažite tjeskobu.

Bit će zanimljivo vidjeti može li kliničko ispitivanje testirati dodatak ove biljne tvari na ljudima.

Klix
Najnovije

-----------
BH Desk facebook