BH Desk » Pa šta se ovo događa u u Doboju? Policija je zaplijenila čak 193 hiljade KM i 125 hiljada eura krivotvorenog novca
Crna hronika

Pa šta se ovo događa u u Doboju? Policija je zaplijenila čak 193 hiljade KM i 125 hiljada eura krivotvorenog novca

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj identifikovali su maloljetna osoba iz Doboja za koje postoji sumnja da je falsifikovalo novac te ga prodavalo drugim osobama na području Bosne i Hercegovine.

Ogromna količina novca

Kako se ističe u saopćenju, navedena osoba je na društvenim mrežama objavljivalo oglase kako prodaje “lažni novac” te je na taj način, za sada sa neodređenom brojem lica, stupao u kontakt i dogovarao prodaju.

“Uz saglasnost Tužilaštva BiH a na osnovu naredbe Suda BiH izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađena i oduzeta veća količina falsifikovanih novčanica (1.996 novčanica konvertibilnih maraka u vrijednosti od 193.700 KM i 1.041 novčanica eura u vrijednosti od 125.200 eura), štampači, telefoni, laptop i priznanice kao i dokaz o uplatama novca”, ističu iz policije.

Također, o svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obilježja krivičnog djela “Krivotvorenje novca”

“U toku je rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela te utvrđivanju identiteta i drugih lica koja su stavljala u opticaj falsifikovan novac”, saopćeno je.

Detaljno pojašnjenje policije

Iz policije su još jednom pojasnili kako su falsifikovane novčanice konvertibilnih maraka su prepoznatljive po natpisu “LAŽNI NOVAC” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u donjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis guvernera Centralne banke Bosne i Hergovine i natpisom “SAMO ZA FILMSKU UPOTREBU REPLIKA KOPIJA” gdje bi trebalo pisati “Centralna banka Bosne i Hercegovine” koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Falsifikovane novčanice eura su prepoznatljive po natpisu “LAŽNI NOVAC” ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gonjem lijevom uglu novčanice na mjestu gdje bi trebao da se nalazi potpis predsjednika Evropske centralne banke i natpis “SAMO ZA FILMSKE POTREBE – REPLICA NOT FOR USE” na mjestu gdje bi trebala da stoji skraćenica Evropske centralne banke na jezicima zemalja članica Evropske unije.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

“Također, pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost. Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo ‘Falsifikovanje novca’ počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine”, saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook