BH Desk » Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi
BiH

Općina Novo Sarajevo izdala urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja Ars Aevi

Općina Novo Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost, samo mjesec i po dana nakon potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi na Marijin Dvoru.

-To šalje jednu snažnu poruku da su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, u partnerskom odnosu i sa drugim institucijama, pokrenuli ovaj važan proces koji vodi ka izgradnji muzeja, i to u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja, čime bi Sarajevo dobilo jedinstvenu četvrt muzeja – navodi se u zajedničkom saopćenju Gradske uprave Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo.

Sljedeći korak je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta koji će finansijski podržati Italijanska razvojna agencija i Ambasada Republike Italije.

Jedna od najvrednijih zbirki u jugoistočnoj Evropi, koju čini 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika savremene umjetnosti, trenutno je smještena u Vijećnici.

– Sjetimo se samo riječi italijanskog ambasadora Ruggera Corriasa, koji je za vrijeme mandata u našem gradu i zemlji istakao da Sarajevo može postati balkanski Bilbao, sa svojim ‘Guggenheimom’ kojeg je projektovao Renzo Piano i sa djelima najvećih imena savremene umjetnosti – stoji u saopćenju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook