BH Desk » ODMAK OD RUSIJE Grkokatolička crkva u Ukrajini od iduće godine Božić će slaviti 25. prosinca
Svijet

ODMAK OD RUSIJE Grkokatolička crkva u Ukrajini od iduće godine Božić će slaviti 25. prosinca

Ukrajinska grkokatolička Crkva objavila je u ponedjeljak da će ubuduće obilježavati Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, jedan u nizu poteza kojim se Ukrajina želi odmaknuti od Rusije i približiti Zapadu.

Potez Crkve pozdravio je ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

“Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnijenja”, napisao je na Facebooku, pozivajući se na rezultate internetske ankete koju je provela vlada.

Anketa, provedena u prosincu 2022., pokazala je da 59 posto od više od 1,5 milijuna ispitanika podržava pomicanje proslave Božića na 25. prosinca kad se taj blagdan slavi u zapadnoj Europi, prenosi Hina.

Grkokatolici, koncentrirani većinom na zapadu zemlje, čine nešto manje od deset posto ukupnog broja vjernika u Ukrajini.

Prošloga mjeseca Tkačenko je izrazio nadu da će se sve ukrajinske crkve složiti da Božić slave 25. prosinca. Grkokatolička je prva koja je to učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad su sve veće crkve u većinski pravoslavnoj Ukrajini slijedile Julijanski kalendar prema kojemu je Božić 7. siječnja. Tad Ruska pravoslavna Crkva i većina drugih pravoslavnih crkava obilježavaju Božić.

Ukrajinska grkokatolička Crkva jedna je do nekolicine crkava koje priznaju Papu za vrhovnog poglavara, a slijede Julijanski kalendar koji je Vatikan zamijenio Gregorijanskim 1582.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Svjatoslav Ševčuk rekao je da će se blagdani s fiksnim datumom poput Božića prebaciti na novi kalendar, ali će se blagdani promjenjiva datuma, poput Uskrsa, nastaviti slaviti prema starom kalendaru.

Grkokatolička crkva u Hrvatskoj Božić slavi 25. siječnja.Izvor: www.hercegovina.info
Najnovije

-----------
BH Desk facebook