BH Desk » Nove metode represije: Izraelske snage betonom zatrpavaju palestinske bunare i izvore
Svijet

Nove metode represije: Izraelske snage betonom zatrpavaju palestinske bunare i izvore

Izraelske snage su počele praktikovati nove metode kojima žele ograničiti privredne i ekonomske sposobnosti Palestinaca. U području Al-Hijrah, smještenom južno od Hebrona izraelske snage su počele zatrpavati bunara i izvora betonom.

Operacija, provedena je korištenjem teške mehanizacije uključujći buldožere, mješalica za beton i industrijske pumpe. Cilj vojne akcije bilo je otprilike pet dunuma poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu porodice Dudin.

Dodatno pogoršavajući štetu, nekoliko vodenih izvora koji su također pripadali porodici Dudin napunjeno betonom, što je stanovnicima palestinskih zajednica oduzelo ključne vodene izvore. Ovakvo djelo predstavlja značajan izazov za lokalno stanovništvo kad je riječ o pristupu čistoj vodi, bitnom resursu za njihove svakodnevne potrebe i poljoprivredne aktivnosti.

Porodica Dudin, zajedno s ostalim Palestincima u regiji, sada se suočava s neizvjesnom budućnošću jer uništavanje njihove zemlje i izvora vode izaziva tešku humanitarnu krizu. Gubitak poljoprivrednog zemljišta i vodoopskrbe dodatno pogoršava već teške uvjete života u okupiranim područjima i utječe na hiljade nevinih života.Incident je izazvao širok bijes i osudu raznih organizacija za ljudska prava i palestinskih vlasti. Kritičari tvrde da takve akcije izraelskih snaga ne samo da krše međunarodno pravo, već i potiču ciklus nasilja i nestabilnosti u regiji.

Izrael je obranio svoje postupke tvrdeći da su poduzeti kao “sigurnosne mjere”. Međutim, mnogi promatrači tvrde da takve mjere nerazmjereno pogađaju nevine civile i nanose tešku ekonomsku i ekološku štetu palestinskim zajednicama.

Izvor: Klix
Najnovije

-----------
BH Desk facebook