BH Desk » Njemački predsjednik dobio podršku vladajuće koalicije za drugi mandat
Svijet

Njemački predsjednik dobio podršku vladajuće koalicije za drugi mandat

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier dobio je podršku sve tri stranke u vladajućoj koaliciji u zemlji za drugi petogodišnji mandat.

Steinmeier je član Socijaldemokrata (SPD) – najveće stranke u koaliciji – ali je također dobio podršku Slobodnih demokrata (FDP) a onda u utorak i od Zelenih.

Najveća opoziciona grupa u parlamentu, konzervativni savez Kršćanskih demokrata (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj, vjerovatno će podržati i drugi Steinmeierov mandat, prenosi dpa.

Predsjednik Njemačke je šef države i mora potpisati zakone, međutim ta je dužnost inače uglavnom ceremonijalna i diplomatska.

– Frank-Walter Steinmeier je veoma cijenjen savezni predsjednik koji je učinio mnogo za našu zemlju tokom svog prvog mandata – rekli su čelnici Zelene stranke Robert Habeck i Annalena Baerbock u zajedničkoj izjavi u utorak koja je također potpisana od strane drugih visokih stranačkih ličnosti.

Čelnici CDU-a također su izrazili zadovoljstvo Steinmeierom, doznaje dpa iz stranačkih izvora uoči videokonferencije čelnika CDU-a i CSU-a koja je zakazana za srijedu.

Steinmeier, koji ove sedmice navršava 66 godina, može očekivati da će biti ponovno izabran 13. februara na takozvanoj Bundesversammlung, ili Saveznoj konvenciji, događaju koji se saziva svakih pet godina isključivo radi izbora njemačkog predsjednika.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook