BH Desk » Njemačka i Rusija će početkom januara raspravljati o ukrajinskom sukobu
Svijet

Njemačka i Rusija će početkom januara raspravljati o ukrajinskom sukobu

Visoki predstavnici njemačke i ruske vlade nagovijestili su namjeru da se sastanu početkom januara kako bi raspravljali o ukrajinskom sukobu, saznaje dpa od izvora iz njemačke vlade u petak.

Jens Ploetner, vanjskopolitički savjetnik njemačkog kancelara Olafa Scholza, i vodeći ruski pregovarač za Ukrajinu, Dmitri Kozak su se, tokom telefonskog razgovora u četvrtak, usuglasili da se lično sastanu.

Tokom razgovora, Ploetner je ponovio njemačke pozive za deeskalacijom napetosti i u Ukrajini i duž njene granice s Rusijom, i diplomati su naglasili potrebu da se strane ponovo angažuju u takozvanom normandijskom formatu, nizu razgovora uz njemačko i francusko posredovanje u cilju postizanja mira u regiji Donbas u istočnoj  Ukrajini.

Scholz je u utorak telefonskim putem razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, po prvi put otkako je preuzeo dužnost, i njihova rasprava uključivala je povratak normandijskom formatu.

Četverostrani razgovori između Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske održavaju se od početka ukrajinskog sukoba u 2014. Posljednji samit desio se u Parizu krajem 2019., iako sporazumi postignuti na tom sastanku tek treba da se provedu.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook