BH Desk » Nermin Ogrešević uputio otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Javoru
BiH

Nermin Ogrešević uputio otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Javoru

Gradonačelnik Cazina i predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermin Ogrešević uputio je otvoreno pismo novoizabranom gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru u kojem je, između ostalog, izrazio zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u Prijedoru.

– Poštovani gospodine Javor, prije svega čestitam Vam na izboru za gradonačelnika Prijedora i želim Vam uspješan rad. Razvoj Prijedora je naš zajednički uspjeh te Vas pozivam na unapređenje naše saradnje. Istovremeno, izražavam zabrinutost zbog posljednjih dešavanja u Prijedoru. Molim Vas da iskoristite svoj autoritet i druga sredstva koja imate na raspolaganju da djeluje na građane Prijedora i apelujete na zdrav razum, kako bi shvatili izuzetnu važnost normalizacije stanja i odnosa – istakao je Ogrešević u pismu upućenom Javoru.

On je podsjetio da je saradnja privrednika i građana Prijedora i Unsko-sanskog kantona i Cazina velika i značajna, te das u potencijali za unapređenje te saradnje veliki.

– Zbog toga smatram da je u interesu svih nas da se okrenemo u tom pravcu. Ljudi koji uspješno sarađuju to najbolje znaju – napomenuo je Ogrešević istaknuvši kako “ne treba zaboraviti niti zanemariti veliki značaj dijaspore Prijedora i Bošnjaka, koji sigurno doprinose ekonomskom razvoju i upumpavaju značajan novac u ekonomski sistem Prijedora”.

– Sve te činjenice treba uzeti u obzir, jer pravac kojim se krenulo zasigurno će štetiti svim građanima Prijedora, bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju pripadnost. Pozivamo Vas i građane Prijedora na zdrav razum. Izuzetno je važno raditi na imidžu Prijedora. Ali, prije svega treba istini pogledati u oči. Činjenice su neupitne. U Prijedoru, gradu u kojem su počinjeni stravični zločini nad nesrbima, prije svega Bošnjacima, svake poruke i pojave, čak i blaže od ovih posljednjih, izazivaju negativne emocije i zabrinutost onih na koje se to odnosi, prvenstveno Bošnjake. Istovremeno, ohrabrujemo Bošnjake i ostale građane Prijedora, koji su zabrinuti zbog posljednjih nacionalističkih parada. Poručujemo im da pažljivo pratimo dešavanja i da ne možemo nijemo i skrštenih ruku posmatrati zastrašivanje Bošnjaka i ostalog nesrpskog stanovništva – navodi se u otvorenom pismu Nermina Ogreševića, saopćeno je iz Press službe NES BiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook