BH Desk » Naučnici otkrili jezivi misteriozni objekat u našoj galaksiji, kažu da nije sličan ničemu što je ranije viđeno
Svijet

Naučnici otkrili jezivi misteriozni objekat u našoj galaksiji, kažu da nije sličan ničemu što je ranije viđeno

Australski naučnici kažu da su otkrili nepoznati objekt koji se okreće u Mliječnom putu za koji tvrde da nije sličan ničemu što je ranije viđeno – piše BBC.

Za objekat, koji je prvi otkrio student, primijećeno je kako oslobađa ogroman nalet radio energije u trajanju od pune minute, a pojavljuje se na svakih 18 minuta.

Objekti koji pulsiraju u svemiru često su dokumentirani. Ali istraživači kažu da je nešto što se upali na minut vrlo neobično.

Tim radi na tome da shvati više.

Objekat je prvi otkrio student Univerziteta Curtin Honors Tyrone O'Doherty u regiji Zapadne Australije, koristeći teleskop i novu tehniku ​​koju je razvio.

O'Doherty je bio dio tima koji je predvodila astrofizičarka dr Natasha Hurley-Walker, sa čvorišta Univerziteta Curtin Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije (ICRAR).

“Pojavljivao se i nestajao tokom nekoliko sati tokom naših posmatranja”, rekla je ona u saopštenju za medije ICRAR-a koje je dokumentovalo otkriće.

“To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno za astronoma jer jer se ništa drugo što nam je poznato ne ponaša tako”, kazao he O'Doherty

Objekti koji se uključuju i isključuju u svemiru nisu novi za astronome – oni ih zovu “prolazni”.

Ali objekat koji se uključivao pun minut bio je “stvarno čudan”, rekla je astrofizičarka dr Gemma Anderson iz ICRAR-Curtina, citirana je u saopštenju.

Objekti koji periodično odašilju pulseve u raznim dijelovima elektromagnetskog spektra nisu novost astronomima, koji ih nazivaju “tranzijentima”.  Ipak, objekat koji je “upaljen” cijelu minutu je “jako čudan”, rekla je ICRAR-ova astrofizičarka dr. Gemma Anderson u priopćenju za medije.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook