BH Desk » Nakon što je usvojen nacrt zakona o VSTV-u RS, na vanrednoj sjednici reagovao PIC: Nećemo dozvoliti da bilo ko podriva Dejton!
BiH

Nakon što je usvojen nacrt zakona o VSTV-u RS, na vanrednoj sjednici reagovao PIC: Nećemo dozvoliti da bilo ko podriva Dejton!

Nakon kontroverzne sjednice NSRS gdje je usvojen Nacrt entitetskog VSTV-a RS reagovao je PIC.

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su danas vanrednu sjednicu.

Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka Bosne i Hercegovine, poručili su iz Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

“Usvajanje Zakona o VSTV-u RS bilo bi nespojivo s procesom europskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u neovisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje prema europskim standardima vladavine prava.

Provedbom Zakona o VSTV-u RS stvoreno bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo temeljna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon hitne sjednice Vijeća za implementaciju mira, održane par sati nakon donošenja odluka u entitetskom parlamentu.

U izjavi, u kojoj ne učestvuje Ruska Federacija, dalje se navodi kako je uspostava jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila “ključna reforma u modernizaciji bh. pravosuđa u skladu s europskim i međunarodnim standardima”.

“Uloga Državnog VSTV-a je njegovati profesionalizam, transparentnost i učinkovitost u pravosuđu uz unaprijeđivanje nepristranog, neovisnog i učinkovitog provođenja pravde u cijeloj zemlji”, ističe se u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira dalje naglašavaju da jeprofesionalno i neovisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva.

“Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje povjerenja građana i unaprjeđenje procesa pristupanja EU”, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Ambasadori su pozvali RS da odustane od “neustavnih poteza” koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Također, ambasadori ohrabruju zastupnike iz RS izabrane u Parlament BiH – kao i sve druge izabrane zastupnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Europske komisije.

“Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na poboljšanju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, dodaje se u izjavi.

Na kraju se podvlači kako Visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira neće dopustiti bilo kojem akteru da podriva Dejtonski mirovni sporazum, a Vijeće će poduzeti neophodne korake u koordinaciji s Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurali puno poštivanje Dejtonskog sporazuma te suvereniteta i integriteta BiH.

Podsjetimo, sa 45 glasova “za” u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Dodik je jučer rekao kako će zakon biti usvojen do kraja marta, a da će rok za formiranje entitetskog VSTV-a biti 90 dana.

“SNSD i ja ću se lično založiti da vrijeme implementacije tog zakona bude 90 dana. Za 90 dana treba da raspišemo konkurs, imenujemo novi VSTS, pripremimo sve i kad se zakon usvoji, negdje u martu, biće 90 dana rok da on uspostavi svoje funkcionisanje”, istakao je Dodik.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook