BH Desk » Moskva prijeti Armeniji ako potpiše Rimski statut: “To je neprihvatljivo i izazvat će…”
Svijet

Moskva prijeti Armeniji ako potpiše Rimski statut: “To je neprihvatljivo i izazvat će…”

Predsjedavajući Ustavnog suda Armenije Arman Dilanjan rekao je prošle sedmice da je Ustavni sud priznao obaveze sadržane u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda. Nakon te odluke Ustavnog suda, armenski parlament će morati ratifikovati Rimski statut

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da je Armenija upozorena na “izuzetno negativne posljedice po bilateralne odnose” ako ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (ICC), koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog deportacije ukrajinske djece.

Izvor iz Ministarstva rekao je za RIA Novosti da je namjera Armenije da pristupi Rimskom statutu “neprihvatljiva za Rusiju”.

“Moskva smatra apsolutno neprihvatljivim planove zvaničnog Erevana da ratifikuje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda u kontekstu nedavnih nezakonitih i pravno ništavnih naredbi ICC-a protiv ruskog rukovodstva”, rekao je sagovornik agencije, a prenio Tanjug.

Predsjedavajući Ustavnog suda Armenije Arman Dilanjan rekao je prošle sedmice da je Ustavni sud priznao obaveze sadržane u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda. Nakon te odluke Ustavnog suda, armenski parlament će morati ratifikovati Rimski statut.

Sredinom marta, Vijeće ICC-a izdalo je nalog za hapšenje Vladimira Putina i ombudsmana za djecu Marije Lvove-Belove.

S druge strane, ruski Istražni komitet otvorio je krivični postupak protiv tužioca Karima Ahmada Khana i trojice sudija Međunarodnog krivičnog suda.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook