BH Desk » Mirko Šarović ne krije da je vrlo zabrinut: “Vlast u RS-u sa Zakonom o VSTV-u pravi novi haos i manipulaciju”
BiH

Mirko Šarović ne krije da je vrlo zabrinut: “Vlast u RS-u sa Zakonom o VSTV-u pravi novi haos i manipulaciju”

Šarović upozorava zbog dešavanja u NSRS.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je kako u historiji Narodne skupštine RS-a nije zabilježeno da je donesen zakon koji će stupiti na snagu “za godinu i nakon izbora”.

“Režim u Republici Srpskoj nema iskrenu namjeru da vrati bilo koju nadležnost, nego isključivo igra predizborne igrice što pokazuje i Zakon o VSTV-a RS-a koji predlažu a koji stupa na snagu, možete li zamisliti, poslije – godinu dana”, dodao je.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ovim riječima je prokomentarisao Nacrt Zakona o VSTV-a koji će se naći pred poslanicima.

”Godinama slušamo, i tu se svi slažemo, da način organizacije i funkcionisanja VSTV-a nije dobar. I onda nam režim kaže da neće dirati taj VSTV-a na nivou BiH nego će napraviti još jedan isti takav, jednako loše organizovan i nefunkcionalan, na nivou Republike Srpske. Pričaju o povratu nadležnosti, a ostavljaju i VSTV na nivou BiH, kao i Sud BiH i Tužilaštvo BiH”, ističe Šarović.

On navodi da se ovim zakonom ne mijenja Zakon o VSTV-u na nivou BiH, te da očekuje da predlagači odgovore:

”Šta ćemo kada VSTV na nivou BiH imenuje sudije i tužioce u Republici Srpskoj, jer im je to posao po postojećem zakonu, a imenuje ih i novoosnovani VSTV Republike Srpske? Ovakva nerješena situacija liči na totalnu konfuziju i haos a predlagači ovog zakona to vjerovatno i žele”, kazao je.

Bacanje predizobrne prašine u oči

On objašnjava da vlast ne kaže ništa da li na teritoriji RS i dalje važi Zakon o VSTV u BiH i pokušava bacati predizbornu prašinu u oči, vodeći čitavu RS u pravnu anarhiju i nesigurnost”.

”Princip im je – hajde da zakotrljamo ovu temu prije izbora, ne bi li dobili koji glas, a nakon izbora ćemo vidjeti kako se izvući iz svega. Nema ovdje ni plana, ni strategije ni vizije ni odgovornosti prema Republici Srpskoj. Postoje samo njihovi lični interesi i strah od gubitka vlasti koji ih tjera da naš narod i Republiku uvlače u krizu, a onda podviju rep i povuku se nazad, bez ikakvog rješenja, što smo već vidjeli na primjeru zakona koji je nametnuo Valentin Inzko”, zaključio je predsjednik Šarović.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook