BH Desk » Ministri vanjskih poslova BiH i Irana naglasili prijateljske odnose dviju zemalja
BiH

Ministri vanjskih poslova BiH i Irana naglasili prijateljske odnose dviju zemalja

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran Bisera Turković i Hossein Amir Abdollahian naglasili su nakon sastanka u Sarajevu prijateljske odnose dviju zemalja, a iranski šef diplomatije najavio je i nastavak podrške njegove zemlje Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se novinarima, sagovornici su podsjetili na podršku Irana Bosni i Hercegovini ne samo u njenim najtežim trenucima te naglasili potrebu veće trgovinske razmjene dviju zemalja.

Ministar Abdollahian je izrazio zadovoljstvo što je ta razmjena povećana, po njegovim riječima za 53 posto nakon najtežeg perioda globalne pandemije COVID  19.

S ministricom Turković, kazao je, razgovarao je danas o brojnim temama, počev od provedenih izbora u BiH i procesu formiranja novih vlasti, do situacije u njegovoj zemlji, zatim Ukrajini, Avganistanu i Palestini.

Naglasio je principijelni iranski pristup podrške teritorijalnom integritetu BiH, očuvanju cjelovitosti, kao i suživotu svih naroda.

Na sastanku s ministricom Turković, dodao je, bilo je riječi i o sankcijama Iranu u okviru nuklearnog sporazuma te je on izrazio iransku zabirnutost zbog situacije u Ukrajini i protivljenje nastavku oružanih sukoba te kršenju ljudskih prava ne samo u Ukrajini već i drugim zemljama.

Iranski ministar je rekao i da su neprihvatljivi postupci Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja kada je riječ o Iranu, posebno u oblasti kršenja ljudskih prava i postojećih međunarodnih standarda.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je da su uznemirujuće slike stradanja ljudi u Iranu posljednjih sedmica vrhunac stranog uplitanja i izazivanja nereda u njegovoj zemlji te planiranog terora. Nijedna osoba u Iranu nije stradala od tamošnje policije i snaga reda, dok je 67 pripadnika policije stradalo od ubačenih elemenata, kazao je iranski šef diplomatije i dodao da „Amerikanci žele u Iranu energente, naftu i gas, zbog čega je i pokrenuta aktuelna kampanja“.

Ministrica Turković, naglašavajući prijateljske veze dviju zemalja, kazala je da će 25. januara iduće godine biti 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa.

Potvrdila je razgovore s iranskim kolegom o svim pitanjima od zajedničkog interesa dviju zemalja, situaciji u Bosni i Hercegovini i o regionalnim i širim globalnim temama.

– Jasna je vanjskopolitička pozicija Bosne i Hercegovine kao male zemlje koja ja odabrala euroatlantski put mada taj proces nije uvijek jednostavan – dodala je Turković.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji  i mogućnostima  za alternativnim izvorima i ugovorima u snabdijevanju gasom.

Prioriteti su kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji i približavanje članstvu u NATO savezu, kazala je ministrica iznoseći bosanskohercegovačke stavove te izrazila nadu da i partneri unutar Evropske unije prepoznaju koliko su navedeni ciljevi bitni za stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Pro riječima ministrice Turković, s iranskim kolegom je danas razgovarala također o aktuelnoj političkoj situaciji zemlje domaćina te ga upoznala s nedavno održanim izborima, rezultatima i procesu formiranja postizbornih vlasti.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosein Amir Abdullahian boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje su, osim kontakata u Ministarstvu vanjskih poslova, planirani i susreti s drugim zvaničnicima.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook