BH Desk » Bivši potpredsjednik SAD Mike Pence javno se suprotstavio tvrdnjama svog bivšeg šefa Donalda Trumpa: “Pogriješio je, nisam mogao da preokrenem rezultate izbora”
Svijet

Bivši potpredsjednik SAD Mike Pence javno se suprotstavio tvrdnjama svog bivšeg šefa Donalda Trumpa: “Pogriješio je, nisam mogao da preokrenem rezultate izbora”

Mike Pence je javno priznao krivicu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Bivši potpredsjednik SAD Mike Pence javno se suprotstavio tvrdnjama svog bivšeg šefa Donalda Trumpa i kazao da je Trump pogriješio kada je rekao da je Pence, kao potpredsjednik, imao ovlaštenja da preokrene rezultate predsjedničkih izbora koje je dobio Joe Biden.

U govoru pred konzervativnim Federalističkim društvom na Floridi, Pence se osvrnuo na Trumpove konstantne pokušaje da izbore prikaže kao pokradene, te da okrivi svog nekadašnjeg potpredsjednika da nije učinio ništa da spriječi potvrđivanje Bidenove pobjede u Kongresu.

Trump je pogriješio

“Predsjednik Trump je pogriješio. Ja nisam imao pravo da preokrenem rezultate izbora”, rekao je Pence.

Ovo je ujedno bilo i najsnažnije javno suprotstavljanje Pencea Trumpu, iako je bivši potpredsjednik nekoliko puta izjavljivao da Trump i on ne vide događaje od 6. januara 2021. istim očima.

Trumpove pristalice tada su upale u Kongres u pokušaju da spriječe potvrdu pobjede Bidena na izborima.

Pence bi mogao ponovo da se kandiduje 2024. godine, čime bi mogao da bude direktno suprotstavljen svom bivšem šefu – koji također nagoviještava kandidaturu.

Trump je u saopštenju izdatom početkom nedjelje naveo da kongresni odbor koji istražuje događaje od 6. januara treba da provjeri “zašto Mike Pence nije odlučio da vrati rezultate glasanja na potvrđivanje” i izjavio da je Pencemogao da preokrene izborni rezultat.

Potpredsjednik SAD, inače, ima ceremonijalnu ulogu u potvrđivanju glasova od strane Elektorskog koledža i svaki pokušaj miješanja u to bi bio raskid sa dosadašnjim pravilima – piše Glas Amerike.

Pence je ocijenio da je 6. januar 2021. bio “mračan dan u historiji američkog Kongresa” i rekao da je svoje dužnosti tog dana obavljao u skladu sa Ustavom.

“Amerikanci treba da znaju da smo vjerni Ustavu, čak i kada nam to ne daje političku prednost”, rekao je bivši potpredsjednik. “Prema Ustavu, ja nisam imao pravo da promijenim rezultat izbora. Ni Kamala Harris neće imati pravo da to uradi kada ih pobijedimo 2024.”
Najnovije

-----------
BH Desk facebook