BH Desk » “Merhamet” Njemačke tokom 30-godišnjeg rada uputio veliku pomoć BiH
BiH

“Merhamet” Njemačke tokom 30-godišnjeg rada uputio veliku pomoć BiH

“Merhamet” Njemačke, sa sjedištem u Frankfurtu, obilježio je 30 godina postojanja, a direktorica te organizacije Edina Kadirić je, povodom jubileja, izrazila zahvalnost svim donatorima, prije svega bh. dijaspori u Njemačkoj, koji su pomogli da “Merhamet” Njemačke u svom trodecenijskom radu ostvari izuzetne rezultate.

Cilj je bio pružanje pomoći građanima BiH tokom rata i u poratnom periodu, kada je pomoć usmjerena socijalno najugroženijim kategorijama u našoj zemlji, saopćeno je iz Mehameta Njemačke.

– Prošlo je 30 godina od kad je grupa odvažnih patriota u tadašnjem glavnom gradu Njemačke, Bonu, 1992. godine odlučila osnovati ‘Merhamet’ Njemačke. Surova agresija na BiH, stradanje nedužnog stanovništva te veliki broj izbjeglih i raseljenih građana naše zemlje zahtijevali su brzu rekaciju i pružanje urgentne pomoći unesrećenom narodu. Pomoć vrijedna desetine miliona njemačkih maraka, hiljade tona hrane, lijekova, robe i drugog materijala, nalazilo je svoj put do onih kojima je pomoć bila potrebna – kazala je Kadirić.

Po njenim riječima, nerijetko su volonteri “Merhameta” Njemačke i sami bili izloženi opasnostima prilikom transporta pomoći za BiH.

– ‘Merhamet’ Njemačke je ostvario sjajnu saradnju s njemačkim institucijama koje su svesrdno stale uz napaćeni narod BiH. Ta saradnja traje i danas. Veliki broj njemačkih donatora sve ove godine prati akcije ‘Merhameta Njemačke’. Tako je bilo i u poslijeratnoj izgradnji i obnovi naše porušene domovine. ‘Merhamet’ Njemačke je dao nemjerljiv doprinos u obnovi kuća, škola, ambulanti i drugih objekata od opštedruštvene važnosti – istakla je Kadirić.

U saradnji sa HO “Merhamet” MMD u BiH, dodala je, “Merhamet” Njemačke aktivno učestvuje u finansiranju rada velikog broja “Merhametovih” kuhinja u BiH, u kojima se hrani više od 8.000 socijalno ugroženih osoba.

– ‘Merhamet’ Njemačke je posebno ponosan na hiljade dodijeljenih stipendija za siromašne učenike i studente širom BiH. I danas, 35 učenika i studenata u našoj zemlji svakog mjeseca dobija stipendiju od ‘Merhameta’ Njemačke – kaže Kadirić.

Na proslavi Dana državnosti BiH, održanoj u Frankfurtu, generalni konzul BiH Višnja Lončar je zahvalila “Merhametu” Njemačke za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, te je direktorici Edini Kadirić uručila priznanje za “Merhamet” Njemačke, navodi se u saopćenju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook