BH Desk » Masovniji protesti antivaksera u Njemačkoj uoči odluke o obaveznoj vakcinaciji
Svijet

Masovniji protesti antivaksera u Njemačkoj uoči odluke o obaveznoj vakcinaciji

Protesti antivaksera u Njemačkoj – U Njemačkoj se sve više antivaksera pridružuje protestima u gradovima širom zemlje, dok najave za uvođenje obavezne vakcinacije u martu mobiliše protivnike vakcina.

Svake sedmice ulicama njemačkih gradova maršira desetine hiljada antivaksera i njihov broj raste.

Njihovi motivi su različiti, ali njihovim protivnicima koji se zalažu za vakcinaciju ponestaje strpljenja i izlaze i na ulice.

– Svaka osoba treba sama da odluči da li želi da se vakciniše ili da li će njihova djeca biti vakcinisana – kaže jedan demonstrant u Berlinu tokom ovosedmičnih demonstracija.

– To je diktatorski i gura ljude na marginu društva – rekao je drugi demonstrant.

Kontrademonstracije počinju u obližnjoj ulici. Stanovnici kvarta su tu da spriječe okupljanje antivaksera. Kada se demonstrantu sudare, sukob je neizbježan.

– Samo manji broj ljudi pokušava da se predstavi kao žrtve totalitarnog režima, to je uvreda za istinske žrtve totalitarnih režima – kaže jedna žena.

S obzirom da je parlamentarna debata o planu uvođenja obavezne vakcinacije zakazana za narednu sedmicu, postoji bojazan da će antivakseri postati radikalniji.

– Obavezna vakcinacija će doliti ulje na vatru – rekla je dr. Sofija Hunger, istraživačica iz Berlinskog centra za društvene nauke, u razgovoru za FRANCE 24.

– Iz onoga što vidim, ne možemo isključiti da će izazvati nasilnu reakciju, čak i napade ekstremne desnice – kazala je ona.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook