BH Desk » Krizni štab ZDK poziva građane da se vakcinišu i poštuju epidemiološke mjere
BiH

Krizni štab ZDK poziva građane da se vakcinišu i poštuju epidemiološke mjere

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je da je epidemiološka situacija u tom kantonu, sa aspekta COVID-19 infekcije, nepovoljna s daljim trendom pogoršanja.

– Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici su u porastu, a broj oboljelih udvostručen. Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao Krizni štab, broj novih potvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana je 1.263, što čini kumulativnu incidencu od 352 na 100.000 stanovnika. Očekuje se dalji rast broja zaraženih, prvenstveno zbog brzog širenja omicron varijante virusa. Do 9. januara ukupno je potvrđeno 23.070 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 1.785 – navodi se.

U posljednjoj posmatranoj sedmici umrlo je 12 osoba, što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 3,31/ 100.000 stanovnika i ta vrijednost je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (2,79).

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ ZDK Adnan Jupić rekao je da je neohodno pridržavati se novih mjera i poštovati naredbe kriznih štabova, a s obzirom da se radi o ubrzanom širenju jedne nešto blaže varijante virusa, najbitnije je zaštititi najugroženije kategorije, prvenstveno starije i osobe sa komorbiditetima.

– Apelujem na stanovništvo da sarađuju s nama i siguran sam da ćemo ovaj talas zajedno prevazići te izbjeći kolaps zdravstvenih ustanova, što nam je od početka bio cilj – rekao je Jupić.

Opterećenje bolničkih kapaciteta u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj je 61 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda i stopa hospitalizacije iznosi 15,92 na 100.000 stanovnika.

Direktor Opće bolnice Omer Bedak rekao je da je u općinama Tešanj, Doboj Jug, Maglaj i Usora (koje gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi) značajno povećan broj novooboljelih, ali da se radi o pacijentima koji nemaju tešku kliničku sliku i uglavnom su na kućnom liječenju tako da je situacija ipak pod kontrolom.

Dosad je u tom kantonu vakcinisano 81.719 građana sa dvije doze ili 31,4 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je nemali broj građana vakcinisan u inostranstvu, procjenjuje se da je vakcinisano više od 41,4 posto odraslog stanovništva tog kantona.

Prema riječima epidemiologinje INZ-a Fatime Bašić, procent provakcinisanosti nije zadovoljavajući, a zabrinjava što je u posljednje vrijeme opada zainteresiranost građana za vakcinaciju.

– Apelujem na sve, koji mogu primiti vakcinu, da pristupe vakcinaciju jer je to jedina mjera koja je zasad efikasna u smislu da se kod vakcinisanih osoba ipak u najvećem procentu ne razvijaju teže forme infekcije a time i nepovoljan ishod – rekla je dr. Bašić, saopćila je Press služba ZDK.

Krizni štab usvojio je prijedlog novih epidemioloških mjera, uvažavajući nove mjere Kriznog štaba FBiH, sa nešto restriktivnijim mjerama za ugostiteljske objekte, te uputio na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook