BH Desk » Kristalno jasna poruka izvjestioca njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića u vezi BiH: “Izbori će se održati ove godine”
BiH Vijesti

Kristalno jasna poruka izvjestioca njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića u vezi BiH: “Izbori će se održati ove godine”

Izvjestioc njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović sve se jače bori za BiH i prava njenih građana.

“Izbora mora biti, no najbolje bi bilo zadržati status quo, a nakon izbora, sa nekom drugom vladom, ići u izmjene Izbornog zakona”, možda je najznačajnija poruka njemačkog izvjestitelja za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića tokom posjete BiH. Da je održavanje neupitno, još jednom je poručeno iz CIK-a BiH.

Venecijanska komisija javno ne objavlje, no diplomatskim krugovima poznata je priča da im od svih ponuđenih prihvatljivo samo jedno rješenje, ili jedan segment, da se biraju tri člana Predsjedništva BiH, ali da biraju član Predsjedništva iz hrvatskog naroda i ostalih, bošnjačkog naroda i ostalih, te srpskog naroda i ostalih, piše N1.

“Rezultat nije bitan ako ima relaksacije odnosa Hrvata i Bošnjaka i to je ono što smo imali priliku čitati u više navrata i ja sam pisao o tome. Povratak na ‘94 godine, odnosi između Hrvata i Bošnjaka jesu sada na nivou ‘93 samo što sada ne pucamo jedni na druge, ali sve ostalo je tu. Sada to trebamo promjeniti”, rekao je novinar Sead Numanović.

Cilj HDZ-a i HNS-a je zaštiti poziciju hrvatskog naroda, ali i jačati odnose sa bošnjačkim narodom u FBiH, jednako tako i sa srpskim poručio je predsjednik HDZ-a u razgovoru za Večernji list.

Izbori neupitni

Izbori i izmjene izbornog zakonodavstva bile su i u fokusu posjete njemačkog izvjestioca za Zapadni Balkan, Adisa Ahmetovića.

“Ove godine će biti izbori u BiH, to je pozicija Njemačke vlade i pozicija Christiana Schmidta, zbog toga će biti izbora. Ako ne bude izbora to bi bila kapitulacija demokratije, to nećemo dati da se dogodi”, naglasio je njemački izvjestioc.

Ahmetović ne vjeruje da bi do izmjena Izbornog zakona moglo doći prije opštih izbora, ne vjeruje ni da bi bila prihvatljiva rješenja, koja bi dogovorile, kako navodi nacionalistički političari.

“Oni hoće etnonacionalističko rješenje, to mi nećemo kao Njemačka. Zbog toga je to cilj nakon izbora, sa jednom novom Vladom koja bi imala proevropski put, da se sa njima nađe kompromis. Bitno je da se kompromis nađe, ne samo u FBiH, već i u RS, zato što je BiH cijela država sa dva entiteta, i svi moraju biti za stolom”, izričit je Ahmetović.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook