BH Desk » Kremlj odbacio kritike SAD-a o novim ruskim vojnim vježbama usred novih razgovora o Ukrajini
Svijet

Kremlj odbacio kritike SAD-a o novim ruskim vojnim vježbama usred novih razgovora o Ukrajini

Kremlj je odbacio kritike SAD-a o novim ruskim vojnim vježbama koje se održavaju u blizini ukrajinske granice, jer su u srijedu u Briselu počeli razgovori između Rusije i NATO-a koji imaju za cilj smirivanje tenzija oko Ukrajine.

– Još uvijek govorimo o našim jedinicama i našim vojnim oblastima na teritoriji naše zemlje – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi, prenosi državna novinska agencija TASS.

SAD su se ranije žalile da Moskva ne čini nikakve napore da ublaži tenzije u regionu, nakon saopćenja ruskog ministarstva odbrane u utorak da je 3.000 vojnika premješteno u regije na ukrajinskoj granici radi obuke, prenosi dpa.

Još 10.000 vojnika započelo je manevre u drugim dijelovima regiona koji graniči s Ukrajinom, također je objavilo ministarstvo.

– Vojno jačanje i vježbe će se nastaviti. Ovo je uobičajena praksa svih oružanih snaga – rekao je Peskov.

U međuvremenu, u sjedištu NATO-a u Briselu, visoki predstavnici NATO-a i Rusije započeli su prve razgovore u dvije godine na visokom nivou rano u srijedu, usred krize na istočnoj granici Ukrajine.

Na vrhu dnevnog reda za NATO su strahovi da bi se Rusija mogla pripremati za novi upad na ukrajinsku teritoriju, slično njenoj aneksiji poluostrva Krim 2014. godine. Desetine hiljada ruskih vojnika raspoređeno je u blizini granice posljednjih mjeseci.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook