BH Desk » Konzumiranje bilo koje količine alkohola može uzrokovati oštećenje mozga
Magazin

Konzumiranje bilo koje količine alkohola može uzrokovati oštećenje mozga

Istraživanje Univerziteta u Oxfordu pokazalo je da ne postoji količina konzumiranja alkohola koja je “sigurna” za zdravlje mozga. U istraživanju je učestvovalo 25.000 stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a analizirana je količina sive mase u njihovim mozgovima

Ispitanici su prijavljivali kada su tačno konzumirali alkohol, a zatim su išli na skeniranje mozga. Utvrđeno je da alkohol negativno utječe na volumen sive mase, koja je izrazito važan dio mozga u kojem se obrađuju informacije.

“Smanjen volumen sive mase dovodi do ubrzanog gubitka memorije”, rekla je za CNN vodeća autorica istraživanja Anya Topiwala, koja inače radi na Univerzitetu u Oxfordu.

Također je utvrđeno da alkohol izrazito negativno utječe na one koji popiju veliku količinu u kratkom vremenskom periodu, imaju visok krvni pritisak ili visok indeks tjelesne mase. Nije dokazano da li postoji razlika između efekata koje izazivaju vino, pivo i liker.

“Mnogo ljudi pije umjereno i smatraju da je to bezopasno ili čak korisno. Još uvijek ne postoji lijek za neurodegenerativne bolesti poput demencije, ali znanje o faktorima koji mogu spriječiti oštećenje mozga je važno za javno zdravstvo”, kazala je.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su prošle godine objavili istraživanje koje je pokazalo da se, iako su ukupne stope prekomjerne konzumacije alkohola blago pale između 2011. i 2017. godine – sa 18,9 na 18 posto, količina alkohola koju konzumenti popiju povećala se za 12 posto.

Istraživanje iz 2018. godine, koje je uključivalo više od milion ljudi, pokazalo je da je obilno konzumiranje alkohola najveći faktor rizika za razvoj demencije. Također je dokazano da povećava opasnost od srčanih bolesti i aneurizmi.

Klix
Najnovije

-----------
BH Desk facebook