BH Desk » Konzervansi u prehrambenim proizvodima i koliko su štetni za naše zdravlje
Magazin

Konzervansi u prehrambenim proizvodima i koliko su štetni za naše zdravlje

Konzervansi su supstance koje se dodaju hrani kako bi produžile njeno trajanje, sprečile kvarenje i održale svežinu. Oni se koriste u raznim vrstama hrane, uključujući konzerviranu hranu, preradene namirnice, mesne proizvode, pekarske proizvode i pića. Glavni razlog za korišćenje konzervansa je sprečavanje rasta mikroorganizama kao što su bakterije, kvasci i plijesni, koji mogu uzrokovati kvarenje hrane ili čak dovesti do bolesti ako se konzumira kontaminirana hrana. Konzervansi takođe pomažu u održavanju ukusa, teksture i nutritivne vrednosti hrane. Neki uobičajeni konzervansi uključuju:

  • Benzoati (npr. natrijum benzoat): Često se koristi u kiselom voću, gaziranim pićima i umacima.
  • Sulfiti (npr. sumpor-dioksid): Često se koriste u sušenom voću, vinskom sirćetu, vinu i prerađenom mesu.
  • Nitriti i nitrati: Često se koriste u prerađenim mesnim proizvodima kao što su kobasice i šunka.
  • Etilen-di-amin-tetraacetna kiselina (EDTA): Koristi se u nekim prehrambenim proizvodima kao kelirajući agens za sprečavanje kvarenja hrane.
  • Askorbinska kiselina (vitamin C): Ponekad se koristi kao prirodni konzervans, posebno u voću i povrću.

Štetnost konzervansa u ishrani po naše zdravlje:

  • Alergijske reakcije: Neke osobe mogu biti preosetljive ili alergične na određene konzervanse poput sulfita ili benzoata. Ove reakcije mogu uključivati kožne iritacije, respiratorne probleme i gastrointestinalne smetnje.
  • Astma: Sulfiti, koji se često koriste kao konzervansi, mogu izazvati simptome astme kod osoba koje su već sklone ovoj bolesti.
  • Kancerogenost: Postoji zabrinutost da neki konzervansi, poput nitrita i nitrata koji se koriste u prerađenom mesu, mogu biti povezani s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, posebno debelog crijeva. Međutim, ova veza još nije potpuno razjašnjena, a mnogi faktori, uključujući ishranu i stil života, mogu uticati na rizik od raka.
  • Uticaj na zdravlje crijeva: Neki istraživači sugeriraju da određeni konzervansi mogu uticati na zdravlje creva i mikrobiom, što može imati dugoročne posledice na opšte zdravlje.
  • Hiperaktivnost kod dece: Istraživanja su sugerisala da određeni konzervansi, poput azo boja i benzoata, mogu biti povezani s hiperaktivnošću i poremećajem pažnje kod dece. Međutim, rezultati su kontradiktorni i ovaj odnos zahteva dalje istraživanje.

Važno je napomenuti da su konzervansi koji se koriste u prehrambenoj industriji podložni strogoj regulaciji i moraju biti odobreni od strane nadležnih tijela za prehrambenu sigurnost. Njihova upotreba je ograničena na sigurne nivoe i propisane granice. Kao potrošač, važno je biti svjestan svog ličnog zdravlja, alergija i preosetljivosti na određene konzervanse. Ako imate bilo kakve brige ili sumnje, uvek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom ili nutricionistom kako biste dobili relevantne informacije i savjete koji se odnose na vašu specifičnu situaciju.

 

Prenošenje tekstova sa portala Gastro Vitalis je dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i postavljanje linka na izvorni sadržaj!

Izvor: gastrovitalis.com
Najnovije

-----------
BH Desk facebook