BH Desk » Koji čajevi su najbolji za smirenje?
Magazin

Koji čajevi su najbolji za smirenje?

Postoji mnogo vrsta čajeva na svijetu, a svi oni uglavnom zbog svojih sastojaka pomažu nam u očuvanju našeg zdravog duha i tijela.

Kada smo umorni, ne spava nam se, pod stresom smo ili imamo velike napade nervoze, tražimo bilo kakav način olakšanja i pomoć. Obično se za navedene probleme odlučujemo za lijekove, ali ipak, najbolje bi bilo da umjesto tableta popijemo koju šalicu toplog čaja.

U narodu su se od starih vremena prepoznavale biljke koje mogu da pomognu u slučajevima kada smo napeti, pod stresom, u strahu, pod dozom nervoze ili jednostavno smo umori ili neraspoloženi.

Bilje su uglavnom neškodljiva i uvijek zdravija opcija od tableta i drugih hemijskih preparata, a koje su to biljke ili čajevi neophodni u gore navedenim situacijama kada “ne znamo šta više da radimo”.

Valerijana je dobro poznata biljka koja pomaže pri opuštanju, otklanja nesanice, stres i strah, a koristi se i u terapeutske svrhe.

Od valerijane se koristi korijen i može da se pije kao čaj. Čaj može da se pije po potrebi, ali otprilike je preporučljivo popiti tri šoljice dnevno. Važno je napomenuti da valerijana djeluje polako i ne treba očekivati da se svi problemi riješe nakon jedne šoljice čaja.

Matičnjak je drugi po značaju kada tražimo liječenje od nervoze prirodnim putem. Ova trava je ukusbna biljka koja mirisom i ukusoom može da podsjeti na limun, a korištena je za aritmiju, napetost, nervozu, nesanicu i strahove. Može takođe da se koristi kao čaj.

Lavanda uz napetost, nesanicu, nervozu liječi i grčeve u mišićima, crijevima i želucu. Može da se koristi kao čaj. Lavanda opušta sva čula i oduvijek se koristila za uklanjanje nervoze i stresa.

Na listi biljaka neophodnih u rješavanju problema koje čovjeka zadese je i bosiljak, koji takođe može da posluži i kao antidepresiv, a ima jako prijatan i izrazit miris i ukus. Čaj od bosiljka smiruje živce i nervozu u želucima i crijevima, te može da se koristi kao eterično ulje i aromaterapija.

I za kraj jagorčevina, nana, žalfija, zova, anis, koji imaju značajna svojstva protiv nervoze i stresa.

Izvor: body.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook