BH Desk » Koalicija Država objavila saopštenje: “Milorad Dodik nastavlja sa svojim planom – Šta je odgovor čuvara ustava u pravosuđu OHR-u?!”
BiH

Koalicija Država objavila saopštenje: “Milorad Dodik nastavlja sa svojim planom – Šta je odgovor čuvara ustava u pravosuđu OHR-u?!”

Članovi “Koalicije Država!” objavili su soapštenje te se osvrnuli na svakodnevne secesionističke pokušaje Milorada Dodika na ustavni poredak BiH.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Daljnje narušavanje Dejtonskog sporazuma, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini RS-a, gdje se razmatrao prijedlog za osnivanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća ovog entiteta, kao i prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, još su jedna potvrda da Milorad Dodik i svi poslušnici njegove politike neće stati dok ne budu pravno odgovarali za kršenje zakona.

Koalicija Država! je bila otvoreno protiv razgovora o izbornom zakonodavstvu u Neumu, kao i dodatnih razgovora na istu temu, sve dok traje napad na ustavnopravni poredak zemlje.

Uzurpatorsko ponašanje entitetske skupštine dovodi u pitanje njenu daljnju budućnost, za što je najodgovorniji lider SNSD-a. Domaće pravosuđe, kao i međunarodni zvaničnici koji imaju mandat, ali i odgovornost za funkcionisanje države Bosne i Hercegovine, ovo pravno i političko nasilje moraju zaustaviti.

Sasvim je jasno zašto je ionako slabašno pravosuđe na udaru Milorada Dodika, jer upravo profesionalno, nepristrasno, nezavisno, transparentno i efikasno pravosuđe znači i njegov kraj. Etnonacionalisti svoju decenijsku vladavinu, enormnu moć i bogatstvo u čitavoj Bosni i Hercegovini uživaju upravo zato što je pravosuđe pod kontrolom ili u službi tih političkih moćnika.

Koalicija Država! pravdu, pravnu državu i jednakost pred zakonom smatra vrijednostima koje su garancija budućnosti naše zemlje. Te vrijednosti su jedina šansa da mladi ljudi neće masovno napuštati zemlju, nego da će oni koji su nas doveli u sadašnje beznađe odgovarati pred zakonom i pred narodom.

Na kraju, pozivamo zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a da ne krše zakone i zakletvu koju su položili i sebe ne dovedu u poziciju anticivilizacijskih otpadnika sa neizvjesnom budućnošću”, piše u saopštenju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook