BH Desk » Klub ritmičke gimnastike Čelik iz Zenice priprema se za novu sezonu
Sport

Klub ritmičke gimnastike Čelik iz Zenice priprema se za novu sezonu

Klub ritmičke gimnastike Čelik iz Zenice ušao je u zadnju sedmicu zimskih priprema za takmičarsku i naprednu grupu u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, koje su počele 5. januara ove godine.

Ova faza priprema, napomenula je trenerica Aida Keso, završit će 21. januara, do kada će raditi na poboljšanju fizičke spreme svojih mladih članica te prilagodbi na nove vježbe.

-Analizirajući prošlogodišnje rezultate i napredak djevojčica, odlučili smo da ove godine angažiramo i dodatni stručni kadar. Angažovali smo, u saradnji s Plesnim studiom Ars Centar iz Zenice, profesora baleta Kevina Dircksona, koji dva puta sedmično radi sa takmičarskom grupom. Fokus je na stabilnim piruetama i visokim skokovima. Ove smo godine, a zbog zadovoljstva prošlogodišnjom saradnjom, angažirali ponovo i Semira Šerića iz PMS Shadows. On radi na plesnim koracima sa našim djevojčicama, s obzirom da je ples jako bitna karika u ritmičkoj gimnastici – kazala je Keso.

Pored stručnjaka za ples i balet, ove su godine, dodaje, angažirali i sportskog psihologa Jovanu Hadžić iz Sarajeva.

-Jovana dolazi jednom sedmično te s našom djecom radi na poboljšanju koncentracije, motivacije, kako se riješiti treme pred takmičenje…- ističe Keso.

Zimski školski rasput, kaže, omogućuje joj da svakodnevno sa svojim takmičarkama radi po četiri sata. Zenički je klub reaktiviran prije tri godine, a prošla im je godina, napominje ona, bila jako uspješna, mada zbog koronavirusa nije bilo Prvenstva BiH. Ukupno su osvojili 53 medalje.

-Prošle smo godine bili na ukupno 13 turnira, od kojih tri u inostranstvu – Maribor, Budva i Novi Sad. Ponosni smo na organizaciju 1. međunarodnog turnira, za koji se nadamo da će postati i tradicionalan – kaže Keso.

Svakim uspjehom, dodaje, raste i broj djevojčica koje se odlučuju za ovaj sport pa je takmičarskoj grupi koja broji standardnih 15, priključila i djevojčice iz napredne grupe, kako bi ih pripremila za što lakši prelazak u takmičarsku.

-Trenutno na pripremama imamo 26 djevojčica, što je do sada i najveća brojka. Takmičarska grupa se takmiči individualno, u vježbama sa pet rekvizita: vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka. Napredna grupa radi grupne vježbe i, trenutno, rade bez rekvizita, dok ne dođu na određeni nivo, kada će i oni preći u individualnu grupu. Prvi put djevojčice iz napredne grupe rade grupni program, što do sada nismo imali. Ove ćemo se godine s njima fokusirati samo na grupni program – najavljuje Keso.

Narednog mjeseca s radom će početi i rekreativna grupa. Mini rekreativna grupa okuplja djevojčice od 3,5 do sedam godina, velika od sedam do 14 godina, a trenutno, kaže Keso, imaju oko 80 članica rekreativne grupe.

Prvo takmičenje na domaćim terenima planirano je za kraj februara, a u martu će putovati u Sloveniju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook