BH Desk » Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla proširuje kapacitete Covid odjeljenja
BiH

Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla proširuje kapacitete Covid odjeljenja

Klinika za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla posljednjih dana bilježi porast broja djece i majki pozitivnih na koronavirus, ali i porast broja djece koja imaju necovid infektivne bolesti.

Trenutno se u ovoj klinici liječi 10 djece i isto toliko majki pozitivnih na koronavirus, te jedno dijete sa multisistemskim upalnim sindromom (MIS) koje je trenutno u stabilnom stanju.

Također, iz Klinike za dječije bolesti ističu da je Odjel hematologije potpuno zaštićen od mogućnosti infekcije. Naglašavaju da zbog broja zaraženih službenika imaju poteškoća pri radu, ali da nijedno dijete neće biti vraćeno bez potpune obrade, prvenstveno u njihovoj prijemnoj ambulanti.

– Imamo dvoje djece dojenačke dobi, znači do godinu dana, a ostalo su malo starija djeca između dvije i tri godine – izjavila je pulmolog Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla Selma Alajbegović Selimović.

Ističe da su kliničke slike hospitalizovane djece srednje teške.

Danas će biti izvršeno proširivanje kapaciteta Covid odjeljenja, kako bi se omogućio prijem potencijalno novih pacijenata u danima vikenda, a iz Klinike za dječije bolesti mole roditelje da se vakcinišu i smanje međusobne kontakte u vrijeme teške epidemiološke situacije.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook