BH Desk » Kakav je tenk Abrams koji će dobiti Ukrajina: “To je kao razlika između starinskog telefona i iPhonea”
Svijet

Kakav je tenk Abrams koji će dobiti Ukrajina: “To je kao razlika između starinskog telefona i iPhonea”

Iz Pentagona su potvrdili da će SAD u Ukrajinu poslati tenk M1A2 Abrams, koji ima značajno unapređenje sposobnosti u odnosu na raniji model M1A1.

Ipak, istaknuli su da “nemaju višak tih tenkova na zalihama” i da će zbog toga biti potrebni “mjeseci da se tenkovi prebace” u Ukrajinu.

Tenk M1A2 predstavlja znatno napredniji model starijeg M1A1, uglavnom zbog činjenice da radi na digitalnom sistemu, za razliku od analognog sustava na starijem modelu.

“To je kao razlika između starinskog telefona s brojkama na okretanje i onog iPhonea kojeg imate u ruci”, objasnio je general u penziji Robert Abrams, bivši zapovjednik američkih snaga u Koreji. 

Američki dužnosnici objavili su ovaj tjedan da će 31 tenk Abrams biti poslan u Ukrajinu, nakon što Amerikanci i ostali saveznici danima nisu uspijevali postići dogovor oko isporuke oružja Ukrajincima.

Dužnosnici tada nisu otkrivali koji će model tenka izabrati, a šef vojne nabave Doug Bush je u utorak kazao novinarima da se odluka još razmatra, piše CNN. 

Američki predsjednik Joe Biden je jučer poručio da će tenkovi “pojačati kapacitet Ukrajine da odbrani svoj teritorij i postigne svoje strateške ciljeve”. Umirovljeni general Abrams tvrdi da je noviji model tenka “znatno” smrtonosnija. Kod novijeg modela i zapovjednik tenka ima neovisni termalni preglednik, koji mu omogućava da pomogne topniku u traženju i identifikaciji ciljeva. 

Digitalni sistem također omogućuje posadi tenka da pokrene vlastitu dijagnostiku, umjesto da čekaju mehaničare koji će provesti testove kako bi utvrdili probleme koji se pojave.

Penzionisani general zaključuje da je tenk Abrams M1A2 je “daleko superiorniji u ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i mobilnosti” od odnosu na sve tenkove kojima raspolaže Rusija. 

Model tenka Abrams M1A2 dolazi u tri verzije, a iz Pentagona još uvijek nisu precizirali koja će verzija biti odabrana. Bush je jučer naglasio da zabrinutost oko logistike i održavanja tenkova, što se često navodilo kao razlog zašto su SAD oklijevale uopće poslati Abramse, neće uvelike utjecati na odabir određene verzije tenka.

Objasnio je da vojska zapravo ne proizvodi potpuno nove tenkove od nule, nego umjesto modificira postojeće starije modele. Ipak, 31 tenk predviđen za slanje Ukrajini neće uključivati tajnu kombinaciju oklopa koja najnoviji model tenka čini tako smrtonosnim, piše Politico, pozivajući se na izvore koji su željeli ostati anonimni. 

Izvor tvrdi da Sjedinjene Države slijede politiku koja zabranjuje izvoz Abramsa s “posebnim” oklopom, a koji uključuje osiromašeni uran, pa se taj oklop uklanja s vozila prije nego što se tenk isporuči. Postoje i druge verzije oklopa koje Amerikanci nude strani kupcima, prenosi Index.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook