BH Desk » Italijanska policija uhapsila je u srijedu dvije osobe zbog napada na devet žena tokom novogodišnje noći u Milanu
Svijet

Italijanska policija uhapsila je u srijedu dvije osobe zbog napada na devet žena tokom novogodišnje noći u Milanu

Italijanska policija uhapsila je u srijedu dvije osobe zbog sumnje da su umiješane u seksualni napad na devet žena u Milanu u novogodišnjoj noći, rekao je izvor iz pravosuđa.

Izvor je za Reuters rekao da su dvojica muškaraca – od 21 i 18 godina – obojica Italijani i da ih je policija identifikovala uz pomoć snimaka sistema za nadzor na milanskom trgu Duomo, gdje je proslava bila u toku.

Policijski pretresi imali su za mete 18 osumnjičenih – uključujući troje maloljetnika – a tužioci kažu da se nadaju da će identifikovati još ljudi kako se istraga nastavi, rekao je izvor iz pravosuđa.

Policija je saopćila da su većina osumnjičenih stranci ili Italijani sjevernoafričkog porijekla, čime je povučena paralela sa seksualnim nasiljem koje su u novogodišnjoj noći počinili muškarci bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla u njemačkom Kölnu 2015. godine.

Identificirani su uz pomoć snimaka s mobitela i nadzornih kamera, kao i uz pomoć svjedočenja navodnih žrtava i analize sadržaja na društvenim mrežama. Za pronalaženje osumnjičenika korišten je i softver za prepoznavanje lica.

Do sada je policiji devet žena prijavilo da su bile seksualno zlostavljane u novogodišnjoj noći, ali policija vjeruje da bi ih moglo biti više.

Na potresnoj snimci koja je osvanula nakon Silvestrova vide se njemačke studentice iz Münchena, identificirane kasnije kao Maria H. i Victoria Z., okružene grupom mladića i pritisnute uz zaštitnu ogradu. Može se uočiti kako se pokušavaju oteti gomili dok ih oni drže za suknje. U jednom trenutku padaju na pod, a onda bježe nasilnicima i dolaze do policajca kome pokušavaju objasniti šta se upravo dogodilo.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook