BH Desk » Islamska zajednica dodijelila 191 stipendiju iz Fonda Bejtu-l-mal za 2021/22. godinu
BiH

Islamska zajednica dodijelila 191 stipendiju iz Fonda Bejtu-l-mal za 2021/22. godinu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je iz Fonda Bejtu-l-mal za školsku i akademsku 2021/2022. godinu dodijelila 191 stipendiju. Od toga je 113 punih stipendija za učenike, 58 za učenike srednjih škola i 20 za studente i učenike s teškoćama u razvoju.

Također je dodijeljeno i 10 stipendija učenicima i studentima u Novom Pazaru, 14 stipendija za učenike generacije medresa i gimnazija i 10 stipendija za učenike u Dnevnom centru Potočari.

Svečana dodjela stipendija i potpisivanje ugovora o stipendiranju upriličeno je u sali Gazi Husrev-begove biblioteke, a tom prilikom je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, učenicima i studentima poručio da se od njih očekuje da dobro uče i da se izgrađuju kao ljudi, da imaju velike ambicije i nastoje dosegnuti visine.

– Danas svjedočimo nečemu što ima, i imat će u budućnosti, dalekosežne pozitivne implikacije. Dragi učenici i studenti, od vas očekujemo da služite svojoj državi i svome narodu ponizno i strpljivo. Vi ste naša budućnost. Ulažući u vas mi ulažemo u svoju budućnost i čvrsto vjerujemo da je to naša najbolja investicija. Od vas očekujemo da, kada okončate školovanje, budete uzori u svakom dobru, da budete aktivni i doprinosite izgradnji i duhovnom i materijalnom razvoju naše države – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Od 2014. godine kada je osnovan Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, dodijeljeno je 1.873 stipendije i 1.520 pomoći za studente i učenike iz Fonda Bejtu-l-mal.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim Malanović je kazao da pored današnje dodjele stipendija, dodijeljena i pomoć za školovanje za 47 studenata i 108 učenika iz kategorije povratnika i onima u stanju potrebe, javlja MINA.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook