BH Desk » Interventna služba spašavanja Živinice: Mladi koji svoj život stavljaju “na kocku” da spase tuđi
BiH

Interventna služba spašavanja Živinice: Mladi koji svoj život stavljaju “na kocku” da spase tuđi

Interventna služba spašavanja Živinice osnovana je u novembru pandemijske 2020. godine. Trenutno broji 29 članova, od kojih sedam djevojaka i 22 mladića, koji su raspoređeni u tim za alpinizam, tim za spašavanje na vodi i pod vodom i medicinski tim.

– Obuku izvodimo tako što koristimo svu profesionalnu opremu koju smo nabavili putem donacija, projekata i naših vlastitih sredstava. Svaka obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela i često izvodimo simulacije potrage za nestalom osobom, kako bi članovi imali prilike da primjene sva usvojena znanja i vještine i bili u formi da reaguju na pravi način u slučaju realne potrage – izjavila je Amina Hadžić, članica ISS Živinice.

Interventna služba spašavanja Živinice vrši prijem novih članova pod uslovom da ispunjavaju fizičku spremnost i određene vještine.

Specijalizirani su za potrage i spašavanje sa nepristupačnog terena i po teškim vremenskim uslovima i za sve situacije gdje je potrebno primjeniti stručno znanje i opremu za spašavanje.

– To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speološkim prostorima, visokim urbanim objektima i na vodi. Svaka naša potraga do sada nosi određeni nivo rizika. U tim situacijama mi stavljamo „na kocku“ naše živote kako bi spasili tuđi – izjavila je Hadžić Feni.

U Živinicama i Tuzlanskom kantonu ovim mladim ljudima se vjeruje kad je najteže. Odlikuje ih profesionalizam i hrabrost, ali i činjenica da su djevojke po spremnosti ravnopravne muškim kolegama.

– Baš zato što sam djevojka i ujedno spasiteljica ljudima stvara oduševljenje i dobijam pohvale. Ima i ljudi koji me pitaju što mi je ovo potrebno u životu i ne razumiju volju i želju za pomaganje drugima, koji imaju svi članovi ISS Živinice – izjavila je Hadžić.

Hadžić, magistrica ekonomskih nauka, svima koji se ovih zimskih dana kreću bosanskohercegovačkim planinama preporučuje da uz sebe nose adekvatnu opremu koja će im olakšati kretanje, rezervnu odjeću i kutiju prve pomoći. Također, trebali bi da se kreću označenim stazama, kako ne bi doveli sebe u neku opasnost koja bi zahtijevala intervenciju spasilaca.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook