BH Desk » Hrvatska ušla u Schengen: Naši susjedi sada mogu u Europu bez pasoša i lične karte!
Svijet

Hrvatska ušla u Schengen: Naši susjedi sada mogu u Europu bez pasoša i lične karte!

Građani Hrvatske od ponoći, odnosno 1. januara 2023. godine u Sloveniju i Mađarsku mogu ući bez pokazivanja pasoša i lične karte.

Kućice na postojećim graničnim prijelazima ostaju do daljnjeg zbog mogućnosti ponovnog uvođenja graničnih kontrola ako nas zadesi neka nova pandemija.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor policije Nikola Milina nalaze se na granici i očekuje se predaja posljednjeg prijava nakon čega će se skinuti tabla granična stanica Bregana, a crveni X-evi će se zazeleniti.

“Ovaj večerašnji čin više je od ukidanja graničnih kontrola, on je afirmacija našeg europskog identiteta za koju se generacije Hrvata borile. Zahvaljujem slovenskom izaslanstvu što su s nama podijelili trenutke radosti i ponosa. Sretna vam Nova godina u Schengenu!”, poručio je Božinović.

Granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske postaje vanjska granica Schengena.

S druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena; to postaje vanjska granica Schengena.

Kilometarske kolone u špici sezone iz pravca Europske unije u Hrvatsku past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici.

Aerodromi će kasniti s ulaskom u schengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. marta 2023. godine.

Iako u Hrvatskoj ostaju bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere.

S obzirom na to da će granica Hrvatske i BiH biti vanjska granica Schengena, očekuju se strožije kontrole.

Izvor: radiosarajevo.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook