BH Desk » HP Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika
Biznis

HP Mostar: Povećali smo plaće za više od 200 radnika

Uprava HP Mostar oglasila se u utorak priopćenjem za javnost kako bi ukazala na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom, a kojim je nezadovoljan Nezavisni sindikat djelatnika tog poduzeća.

Iz Uprave HP Mostar ističu kako su povećali plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021. godini.

U Upravi poduzeća podsjećaju da je Granski kolektivni ugovor donesen nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, predstavnici Vlade FBiH, kao i predstavnici svih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata na razini grane.

Iz navedenog, tvrde, razvidno jer da su predstavnici NSDHP imali priliku aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja Granskog kolektivnog ugovora, tako da ne želimo komentirati njihovo nezadovoljstvo istim.

Iz Uprave poduzeća naglašavaju da su novim Granskim kolektivnim ugovorom zadržana sva postojeća prava radnika, a da su temeljem zahtjeva sindikata posebno poboljšani uvjeti za socijalno osjetljive kategorije radnika, poput roditelja djece sa smetnjama u razvoju, kao i razvojačenih branitelja u segmentu prava na dodatne dana godišnjeg odmora.

Isto tako, navodi se, radnicima koji obolijevaju od teških bolesti omogućena je isplata jednokratnih pomoći dva puta u toku radnog odnosa, dok je starim Granskim kolektivnim ugovorom  isto bilo limitirano na jednu isplatu.

“Prilikom donošenja novog Pravilnika o radu predstavnici NSDHP su sudjelovali u procesu konzultiranja, sukladno zakonskim propisima, pri čemu ističemo da zakonski propisi ne zahtijevaju suglasnost sindikata na konačan tekst Pravilnika o radu”, napominju u Upravi.

Što se tiče navoda o netransparentnom trošenju sredstava za angažiranje vanjskih konzultanata, vezano za izradu Pravilnika o radu, naglašavaju kako se htjelo, pored sudjelovanja internih resursa,  angažirati i eksterne stručnjake u cilju izrade što kvalitetnijeg dokumenta, kojim će se definirati nova organizacijska struktura i način na koji će Društvo poslovati u budućnosti, te da su troškovi angažmana vanjskih konzultanata iznosili 5.000 maraka.

“Imajući u vidu socijalno-ekonomsku situaciju u državi i porast troškova života, a uzimajući u obzir financijske mogućnosti Društva, novim Pravilnikom o radu dodatno su poboljšana materijalna prava radnika u segmentu naknada za noćni rad, prekovremeni rad i rad  u dane tjednog odmora”, navode iz Uprave poduzeća.

Ističu kako su jedan od rijetkih poslodavaca koji je omogućio povećanje osnovne plaće za više od 200 radnika, primarno raspoređenih na radnim mjestima poštar i vozač (5 posto), te poštar za brzu dostavu (10 posto).

“Nejasno je zbog čega se problematizira investicija u GPLS kada nam je ista nužna za daljnji rast i razvoj Društva i uopće opstanak na tržištu. Imajući u vidu stalni pad obujma pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme ogroman tržišni potencijal u segmentu logističkih usluga i prijenosa paketa (brza pošta), procjena Uprave Društva je da izgradnja infrastrukturnog objekta (GPLS) stvara pretpostavke za kreiranje novih usluga koje planiramo nuditi na tržištu logističkih usluga”, podsjećaju u Upravi.

Vezano pak za navode o „netransparentnom trošenju sredstava“ nejasno je, smatraju, kako je uopće moguće potrošiti nešto netransparentno kada projekt izgradnje GPLS-a još nije ni započeo (tek su potpisani ugovori o gradnji i nadzoru), a postupak javne nabave kreditnih sredstava je još uvijek u tijeku.

Nadalje u Upravi ističu kako je korištenje službenih vozila propisano Pravilnikom o korištenju službenih vozila Društva, koji je javno dostupan svim radnicima, te je nejasno zbog čega se traže dodatne informacije putem medija.

Radi objektivnog informiranja javnosti, naglašavaju da samo članovi Uprave Društva imaju na stalnom raspolaganju službene automobile na 24 h.

Napominju na kraju da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije, tj. radnike koji su profesionalizirali svoj rad u sindikatima, iako zakonski propisi definiraju mirovanje radno-pravnog statusa za vrijeme obavljanja profesionalne dužnosti u sindikatu.

Iz istog je razvidno, dodaju u Upravi, da i sindikalno rukovodstvo može dati svoj doprinos u smislu smanjivanja troškova Društva, na način da se financiraju od sindikalne članarine, što je i uobičajen način financiranja takvih organizacija.

“Sve paušalne i negativne navode rukovodstva NSDHP smatramo štetnim za ugled Društva. Uvjereni smo kako je otvorena komunikacija i dijalog put rješavanja svih problema, kao i da se ti procesi trebaju odvijati interno, a ne putem medija”,  poručili su iz Uprave HP Mostar.

(FENA) M. K.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook