BH Desk » Hodžić i Suljić o povećanju iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju
BiH

Hodžić i Suljić o povećanju iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem i predstavnici Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost “Spreča” razgovarali su danas o povećanju iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju društvima koja gazduju hidroakumulacijskim objektima.

To povećanje rezultat je novih dopuna federalnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

– Kako bismo zaštitili građane i privredu inicirat ćemo hitnu izmjenu donesenih dopuna Federalnog zakona ili njegovo stavljanje van snage – kazao je premijer Hodžić.

Kako su istaknuli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović i direktor Javnog preduzeća Hajrudin Suljić federalnim zakonom koji je objavljen krajem prošle godine predviđeno je povećanje naknade za osam puta.

Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je razumijevanje za novonastalu situaciju, posebno imajući u vidu da privreda Tuzlanskog kantona ne bi mogla podnijeti takav udar i rast troškova.

U tom svjetlu, a kako bi se spriječile negativne posljedice po industriju i stanovništvo, premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su se danas usaglasili da je neophodno zajednički s poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, ali i poslanicima u Parlamentu Federacije BiH, koji dolaze sa područja TK, poduzeti sve aktivnosti i inicirati hitnu izmjenu te zakonske regulative usvojene u Parlementu FBiH.

Predloženo je da se inicira da se od ove naknade izuzmu akumulacije koje imaju prvenstvenu namjenu vodosnabdijevanja stanovništva i industrije.

– Naknada bi, umjesto oko 309.000 KM, koliko to “Spreča” trenutno uplaćuje, prema novom obračunu iznosila oko 2,5 miliona KM, bez obzira na količinu isporučene industrijske vode ili proizvedene električne energije – pojasnio je Suljić.

Upozorio je da bi takav obračun neminovno doveo do povećanja cijene vode za sve kupce, odnosno privredu Tuzlanskog kantona i građane Tuzle, Živinica i Lukavca koji koriste vodu iz jezera “Modrac”, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade Tuzlanskog kantona.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook