BH Desk » Gradska biblioteka Zenica otvorila čitaonicu za djecu
BiH

Gradska biblioteka Zenica otvorila čitaonicu za djecu

Gradska biblioteka Zenica otvorila je danas i šesto odjeljenje “Dječija čitaonica”, za koje je prostor u ulici Kočevska čikma osigurala Gradska uprava Grada Zenica, a novac za obnovu uglavnom strani donatori.

Prostor je rekonstruisan u okviru projekta “Podrška unapređenju lokalne infrastrukture”, koji je komponenta USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja medu građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), a kojeg provodi humanitarna organizacija CRS.

Direktor GBZ-a Nermin Ormanović kaže da je čitaonica predviđena za djecu, a zanimljiva je iz tog razloga što nije klasična biblioteka.

-Ovdje će biti organizovane različite vrste sadržaja. Mi već imamo plan radionica i aktivnosti koje ćemo ovdje organizirati. Drago nam je što će ova čitaonica biti ispunjena dječijim smjehom, jer planiramo organizirati radionice koje su specifične za djecu, a poseban će akcenat biti na predškolskoj djeci te učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole. U drugim odjeljenjima imamo aktivnosti koja su za djecu koja već pohađaju školu, a za predškolsku djecu nismo imali takav prostor – kazao je Ormanović.

Direktorica USAID-ovog projekta PRO-Budućnost Majda Behram-Stojanov, koja je s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem svečano presjekla i vrpcu za otvaranje ovog prostora, kazala je da je to jedan od preko 20 projekata koji su pomogli u protekle tri godine.

-Radi se o mirovnom projektu čiji je cilj da se pomogne lokalnim zajednicama da određene objekte koje lokalna zajednica nije bila u prilici da ih osposobi i oplemeni, postanu mjesta spajanja. S obzirom da se radi o čitaonici za mlade, nema boljeg načina da se šire vidici i perspektive upravo od čitanja – kazala je Behram-Stojanov.

Izrazila je nadu da će prostor u potpunosti biti i iskorišten te da će mladi ovog grada biti animirani da čitaju i da se spreme za život.

Gradonačelnik Kasumović pozvao je roditelje da usmjeravaju svoju djecu da koriste ovaj prostor te je istakao važnost stvaranja navike čitanja knjiga u najmlađoj dobi.

Ukupna vrijednost projekta je 111.950,35, od čega je Grad obezbijedio 41.950,35, CRS 58.500 KM te Gradska biblioteka 11.500 KM.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook