BH Desk » Godišnjica Dženanu Memiću, Muriz poručio: “Očekivao sam jutros da me probude i kažu da je Alisa uhapšena”
Crna hronika

Godišnjica Dženanu Memiću, Muriz poručio: “Očekivao sam jutros da me probude i kažu da je Alisa uhapšena”

Građani se okupili u znak sjećanja stradalog Dženana Memića.

Povodom šeste godišnjice stradanja Dženana Memić danas su se u Velikoj Aleji na Ilidži, kod ‘Ranjenog kamena’ pojavili Muriz, Arijana Memić, brojni ljudi.

Na tom mjestu je prije tačno šest godina Dženan povrijeđen, a od posljedica događaja koji se desio sedam dana kasnije je preminuo u bolnici.

Muriz Memić se prvi obratio prisutnima.

“Želim sve da vas pozdravim, teško je danas išta izgovoriti. Danas je trebao biti drugačiji dan, da pričamo o Dženanu. Ali, evo opet nam prirede, pošalju nam presudu na ovaj dan. I, nakon šest godina se potvrdi ono što pričamo sve ovo vrijeme. Dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda… Vrhovni sud je dva puta ukidao presudu i evo konačno, nakon šest godina, mi smo na nuli. Tek od danas počinjemo. Očekivao sam jutros da me probude i kažu da je Alisa Mutap uhapšena. Jer mi čekamo da se pokrene ta istraga za ubistvo”, kazao je Muriz i nastavio:

“Vrhovni sud je rekao da Kantonalno tužilaštvo ni jednim dokazom nije dokazalo da se radi o saobraćajnoj nesreći. Ševal Kovačević je izmišljao da je Dženan letio osam metara. Nijaz Smajić je vještačio far koji ne postoji… Nedim Kurtalić je vještačio kombija koji nema veze s ubistvom… To su bili vještaci Kantonalnog tužilaštva, tada na čelu s glavnom mafijašicom Dalidom Burzić.

Šest godina ja prozivam ko je mafija u tužilaštvu, nikada me još niko nije tužio. Zato što znaju da sve što pričam je istina.

Daliza Burzić je 9. februara imala sve podatke da se radi o ubistvu. Ali, istrajavali su na ovome…

Vidjetli ste zadnje pokušaje advokata Alise, Zijada, Hasana i ostalih, govore nam da šutimo… Valjda će od danas shvatiti da nećemo stati.

Sabina Sarajlija prije nekoliko dana kaže da očekuje pisanu presudu Vrhovnog suda i kaže da će možda na njoj pisati da je bila saobraćajna nesreća, ali da je Romi nisu skrivili. Znači, ona i dalje ne odustaje.

Sabina Sarajlija je mogla skinuti ljagu sa sebe i s Kantonalnog tužilaštva, ali ona je samo učinila uslugu Dalidi Burzić.

Sead Kreštalica, zamjenik Sabine Sarajlije, namjerno je govorio leš, da bi nas isprovocirao, ali i to smo izdržali.

Vidim koliku podršku vas građana koji ne odustajete. Kroz ovo sve i vi ste zavoljeli Dženana, kojeg niste ni poznavali…”, kazao je Muriz Memić.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, je dodao:

“Nije prijatno po ko zna koji put, i za sistem nije dobro da se ovako jedan advokat obraća i zahtijeva nešto što je i ustavom i zakonom zakazano.

Postoje neke para-službe koje nešto znaju, međutim… Ova predusa Vrhovnog suda je ogromna satisfakcija za mene i Muriza. Mi iza sebe imamo tri odluke koje tvrde da se događaj nije desio na način na koji tvrdi Tužilaštvo u optužnici.

Nije samo Dženanovo ubistvo zataškano, Muriz reče nema istrage za ubistvo, ima istrage. Formalna naredba ne mora biti donijeta, Tužilaštvo BiH radi svoj posao. Dalidi Burzić mora biti jasno da ona mora biti krivično procesuirana.

Ovo što piše u presudi Vrhovnog suda, mi smo to govorili prije šest godina, želimo odgovornost pripadnika MUP-a KS, Dalide Burzić.

Samo tražimo odgovornost, ne preiniciramo ničiju krivicu. Javnost mora znati šta rade tužioci, kako jedan postupak napreduje, mi ne tvrdimo da je neko kriv nego zahtijevamo odgovarajuću istragu. Ovo nije podrška samo porodici Memić, ovo je borba za pravnu državu”, kazao je Feraget.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook