BH Desk » Francuska kaznila Google i Facebook zbog nemogućnosti da odbiju “kolačiće”
Magazin

Francuska kaznila Google i Facebook zbog nemogućnosti da odbiju “kolačiće”

Francuski regulatori u četvrtak su kaznili Google i Facebook s ukupno više od 200 miliona eura jer korisnicima interneta nisu olakšali mogućnost da odbiju tzv. kolačiće za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.

Francuska agencija za zaštitu podataka saopćila je da su njihove istrage otkrile da, iako su američki internetski divovi dali francuskim korisnicima jedno dugme da odmah prihvate kolačiće, nije postojao jednako jednostavan način da odbiju kolačiće jer je “potrebno nekoliko klikova da odbiju sve kolačiće”, javlja Associated Press.

Kolačići su isječci koda koji se koriste za ciljanje korisnika interneta za digitalne oglase i druge svrhe. Evropske vlade imaju strožije propise od američkih koje zahtijevaju da web stranice traže dopuštenje prije praćenja aktivnosti korisnika.

To znači da se ljudi susreću s prozorčićima koji stalno iskaču kada posjećuju nove web-stranice, ali raste zabrinutost da su mnogi konfigurisani tako da budu zbunjujući ako ne žele dati pristanak.

Posjetitelji Facebooka, Googleove i YouTubea u Francuskoj bili su nuđeni da pristanu, što je značilo da nisu dali slobodno svoj pristanak, što je kršenje francuskih pravila o zaštiti podataka, saopćeno je iz Agencije za zaštitu podataka.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook