BH Desk » Financijski plan ZZO USK-a nije usvojen, zdravstveni radnici ogorčeni
BiH

Financijski plan ZZO USK-a nije usvojen, zdravstveni radnici ogorčeni

Financijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) za 2022. godinu nije dobio potrebnu podršku skupštinskih zastupnika, što znači da se zdravstvenim radnicima u ovom kantonu još ne može isplatiti ni decembarska plata.

Time je potvrđeno trenutno nepostojanje definirane skupštinske većine, odnosno nefunkcionisanje Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika ogorčeni su ovakvim ponašanjem i odlukama zastupnika, te najavljuju sastanke, odnosno hitnu proceduru pokretanja generalnog štrajka.

-Malo je reći da smo razočarani i ogorčeni. Skupštinski zastupnici se ovakvim ponašanjem doslovno igraju sa našom egzistencijom. Nama preostaje samo zakonsko traženje naših radničkih prava, odnosno procedura organiziranja generalnog štrajka – izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Elvir Hrustanović.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Jasmin Husetić naglasio je da su tvrdnje o mogućnosti isplate decembarskih plata prije usvajanja Financijskog plana neutemeljene, jer je to, prema njegovim riječima, nezakonit postupak.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić ovakav ishod okarakterizirao je izazivanjem krize u institucijama.

-Ne znam da li su neki uopšte svjesni šta rade i koliko je ovo zapravo opasno. Smatram da nije bilo nijednog razloga da se ne podrži financijski plan, kako bi se našim zdravstvenim radnicima isplatila plata.  Nakon toga se moglo nastaviti sa politikanstvom i političkim igrama, ali ne razmišljamo svi tako. Naravno, svi smo donekle odgovorni za ovakvu situaciju, te sam zbog toga ponovio da ja nisam rođen kao premijer i da postoji zakonska procedura za smjenu Vlade, ukoliko neko drugi ima rješenje ovog problema – naveo je Ružnić.

Članovi Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u kantonalnoj skupštini objasnili su zašto nisu glasali za Financijski plan ZZO USK.

-Nismo podržali Plan, jer smo ga danas prvi put uopšte imali priliku razmatrati. Zavod i Vlada USK probili su sve rokove za slanje ovog materijala u proceduru. Smatramo da je plata mogla biti isplaćena još u decembru, međutim ovo je vjerovatno sve ovako i urađeno kako bi se zdravstveni radnici iskoristili za političke ciljeve i opstanak. Ne može opozicija biti odgovorna za ovakvo stanje, nego samo aktuelna vlast – riječi su predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK-a Jasmina Musića.

Nije prihvaćeno ni to da se Prijedlog budžeta razmatra po hitnoj proceduri, nego će se o njemu raspravljati samo u formi nacrta. Time je najavljena i moguća potpuna financijska blokada Unsko-sanskog kantona, zbog čega će do kraja sedmice vjerovatno biti poznat i datum održavanja naredne redovne ili vanredne sjednice.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook