BH Desk » Federalna vodna inspekcija spriječila širenje zagađenja od nafte na Jablaničkom jezeru
BiH

Federalna vodna inspekcija spriječila širenje zagađenja od nafte na Jablaničkom jezeru

Po saznanju da je na području općine Konjic došlo do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovale i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor uputio na to mjesta kako bi provjerio navode da je iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu te da je dio završio u akumulaciji Jablaničkog jezera.

Nakon obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je u saradnji s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizirao aktivnosti u cilju spriječavanja daljnjeg širenja zagađenja kao i sanacije nastalog zagađenja.

Inspekcijskim nadzorom je konstatirano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je angažirana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja i postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s površine vode Jablaničkog jezera.

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatiran pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook