BH Desk » Evropski izvještaj o islamofobiji – Nova era institucionalizacije islamofobije
Svijet

Evropski izvještaj o islamofobiji – Nova era institucionalizacije islamofobije

Evropski izvještaj o islamofobiji 2020 (European Islamophobia Report 2020) objavljen je 29. decembra ove godine na web panelu pod nazivom „Islamofobija i napad na građanske slobode u Evropi“, a jedan od zakjučaka je da se s 2020. godinom ušlo u novu eru institucionalizacije islamofobije, saopćila je MINA.

Kroz svoja izlaganja govornici prof. dr. Farid Hafez, dr. Amani Hassani i Amina Smits su dali kraći pregled izvještaja te istakli glavne zaključke.

Detaljnije, govorili su o islamofobiji u kontekstu nekoliko evropskih država Francuske, Njemačke, Danske, Austrije i Holandije, a osvrnuli su se i na stanje islamofobije u kontekstu pandemije Covid-19, pri čemu su izvještaji o tome koliko je pandemija utjecala na širenje islamofobije različiti među državama. Panel je moderirao prof. dr. Enes Bayraklı.

Profesor Farid Hafez posebno je naglasio njihovo mišljenje da se s 2020. godinom ušlo u novu eru institucionalizacije islamofobije.

Urednici navode da u posljednjih šest godina, primjećuju posmatrači, „stanje islamofobije u Evropi ne samo da se nije poboljšalo, nego se i pogoršalo, ako ne i doseglo svoj vrhunc“.

Upravo iz tog razloga, kako navode, za naslovnu stranu odabrali su fotografiju političara, i to „političara za kojeg se široko smatra da predstavlja centristički i mainstream politički pokret“. To je, kako zaključuju, pokazatelj da je centar postao ekstremniji u kontekstu islamofobije.

– Francuski i austrijski muslimani su ostavljeni u rukama brutalnog državnog nasilja koje je legitimizirano u ime zakona protiv terorizma – stoji u Izvještaju. Pokazatelj toga koliko se državna islamofobija razvila je, dodaju, i zatvaranje Kolektiva za borbu protiv islamofobije u Francuskoj.

U ovogodišnje izdanje uključeno je 37 lokalnih naučnika, stručnjaka i aktivista civilnog društva specijaliziranih za pitanja rasizma i ljudskih prava te izvještaji iz 31 države.

Iz Bosne i Hercegovine u izradi i ovogodišnjeg izdanja Izvještaja učestvovao je dr. Hikmet Karčić.

– Tokom 2020. godine vidljivo je smanjenje napada na muslimane ali je itekako snažna institucionalna diskriminacija i povećana antimuslimanska retorika, negiranje zločina i genocida od strane aktera u Bosni i Hercegovini i u susjednim državama – izjavo je Karčić.

U svome radu kao glavne generatore islamofobije i antimuslimanske netrpeljivost u BiH Karčić je označio čelnike bosanskih Srba – političke, medijske i akademske krugove.

– Tokom 2020. godine došlo je do blagog smanjena antibosanske i antimuslimanske retorike. Glavni razlog za ovo jeste bila pandemija Covid-19. Ove godine se nastavilo negiranje genocida i ratnih zločina od strane srpskih zvaničnika. Domaći i regionalni mediji doprinijeli su antimuslimanskim netrpeljivostima kroz izvještavanje o terorističkim prijetnjama i radikalnoj ideologiji, povezivajući ih s bošnjačkim političkim i vjerskim zvaničnicima. Konačno, ove godine je vidljiv nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bh. entitetu Republika Srpska – stoji u sažetku rada Karčića.

Kako je ranije naglašeno u najavi ovoga izdanja, Izvještaj se odnosi na politički važne probleme.

Široko ignorisana i pogrešno shvaćena, islamofobija potkopava život miliona muslimanskih građana, slabi demokratija i jača rast ksenofobičnih i rasisitičkih grupa u Evropi – kazano je. Stoga, kako je navedeno, ovaj izvještaj se objavljuje kako bi se pomoglo kreatorima evropskih politika da utvrde raspon antimuslimasnkog rasizma.

Ovi izvještaji, dodaje se, detaljno istražuju temeljnu dinamiku koja podržava rast antimuslimanskog rasizma u Evropi, javlja MINA.

Riječ je o šestom izdanju izvještaja o islamofobiji koji se od 2015. objavljuje na godišnjem nivou. Izvještaj je objavljen uz podršku nekoliko organizacija koje se bave, proučavaju i istražuju fenomene islamofobije, rasizma, pitanja drugosti i drugačijeg, pripadnosti te bliskih pojava i tema. Urednici izdanja su Enes Bayraklı i Farid Hafez.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook