BH Desk » ESV ZDK podržao Prijedlog budžeta za 2022. godinu
Biznis

ESV ZDK podržao Prijedlog budžeta za 2022. godinu

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Zeničko-dobojskog kantona podržalo je Prijedlog budžeta za 2022. godinu, dajući posebnu podršku opredjeljenju Vlade da budžet bude razvojni u smislu većeg izdvajanja za privredu.

Poseban naglasak stavljen je na kvalitetan i dobar socijalni dijalog kroz ESV te je izražena spremnost poslodavaca i sindikata, kao socijalnih partnera, da učestvuju u izradi Vladinih programa i projekata podrške jačanja privrede, a sve s ciljem stvaranja preduslova za bolji život građana ovog kantona.

Socijalni partneri detaljno su analizirali sve komponente budžeta, koji je planiran u iznosu od 438,3 miliona KM, što je za 37 miliona više u odnosu na budžetski plan, odnosno 18 miliona KM u odnosu na izvršenje budžeta u 2021. godini, sa naglaskom na povećanje izdvajanja sredstava za razvojni i socijalni segment.

ESV je dalo podršku privrednim subjektima u njihovim zahtjevima prema JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo vezano za povećanje cijene električne energije za privredu, uz zaključak da ESV uputi ovom javnom preduzeću dopis u kojem će tražiti da sagleda mogućnost da ne dođe do enormnog povećanja cijene električne energije koje bi ugušilo privredu te blokiralo nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz Press službe ZDK.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook