BH Desk » Elektroprivreda BiH iskazuje zainteresovanost za kupovinu Hidroelektrana na Trebišnjici
Biznis

Elektroprivreda BiH iskazuje zainteresovanost za kupovinu Hidroelektrana na Trebišnjici

Uvažavajući inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, Javno preduzeće Elektroprivreda BiH iskazuje zainteresovanost i spremnost za kupovinu akcija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, koji je vlasnik 65 posto dionica preduzeća.

Iz EPBiH ističu da spremnost za kupovinu akcija Hidroelektrana na Trebišnjici temelje na nužnosti očuvanja energetske nezavisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema BiH koje bi omogućavanjem „otuđenja“ značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene.

– Posljedica ovakvog scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje BiH – kazali su.

Spremnost JP Elektroprivreda BiH za kupovinu akcija preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici u skladu je sa strateškim opredjeljenjem kompanije za povećanjem udjela obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u prozvodnom portfoliju i ispunjavanju obaveza koje je država BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici.

Uz planiranu izgradnju novih pogona, JP Elektroprivreda BiH je s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora, javno oglasila i svoju zainteresovanost za otkup, odnosno kupovinu projekata u razvoju ili završenih proizvodnih objekata,  upućivanjem poziva zainteresovanim  stranama.

Podsjetili su da su Hidroelektrane na Trebišnjici sa pogonima Trebinje 1 i 2, Čapljina i dio HE Dubrovnik (Hrvatska) od puštanja u proizvodnju (sukcesivno u periodu 1965-1981.godina) sve do 1992.godine, djelovale u sastavu Elektroprivrede BiH koja je finansirala njihovu izgradnju.

Od 1992. godine, dodali su iz EPBiH, hidroelektrane Trebinje 1 i 2 ukupne instalisane snage 176 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 384 do 434 GWh električne energije su u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.

– Hidroelektrana Dubrovnik iz sliva rijeke Trebišnjice je na teritoriji Hrvatske i njena proizvodnja, koja u godišnjem prosjeku prelazi količinu 1160 GWh, se raspodjeljuje između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i holdinga Elektroprivreda RS kojem u raspodjeli pripada više od 75 posto proizvedene električne energije. Od 1992.godine, HE Čapljina djeluje u sastavu Elektroprivrede HZHB – saopćili su iz EPBiH.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook