BH Desk » Dvostrukom ubici suđenje počinje 9. januara
Crna hronika

Dvostrukom ubici suđenje počinje 9. januara

U Kantonalnom sudu Široki Brijeg u ponedjeljak, 9. januara, kako je potvrđeno, počinje suđenje Jozi Jasaku (50) iz Gruda, optuženom za dva krivična djela ubistvo, dva krivična djela ubistvo u pokušaju, te izazivanje opće opasnosti, kao i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Optužnica protiv njega potvrđena je početkom novembra, a kojom se tereti za ubistva poznatog poduzetnika Velimira Bušića (60) i Mate Grizelja (34), te pokušaj ubistva Žarka Galića (73) i Ante Galića (25).

Krvava proslava patrona župe u Gorici

Podsjetimo, prema optužnici, Jasak je 4. avgusta, u Gorici kod Gruda, na javnom mjestu, prilikom proslave patrona župe, iz automatske puške AK-47, u namjeri da druge liši života, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela M. G., V. B., Ž. G. i A. G.

– Na taj način je M. G. i V. B. nanio teške tjelesne povrede od kojih su preminuli na licu mjesta, dok je Ž. G. nanio po život opasne tjelesne povrede, a A. G. lake tjelesne povrede. Znajući da pucanjem iz vatrenog oružja na javnom mjestu, gdje se nalazi veliki broj ljudi, može izazvati opasnost za njihov život, iz automatske puške je nastavio pucati u pravcu velikog broja ljudi. Oni su u panici i strahu za svoje živote padali po podu, preskakali jedni preko drugih i bježali na sve strane, a Jasaka su fizičkom snagom uspjeli savladati mještani te su mu otrgnuli oružje i pozvali nadležnu PU – stoji u optužnici Tužilaštva ZHK.Nakon toga su ovlaštene službene osobe PU došle na lice mjesta i Jasaka uhapsile, te mu oduzele kalašnjikov, koji je nedozvoljeno držao u svojoj kući, kao i 20 komada pripadajućeg streljiva, ali i drugo vatreno oružje koje je pronađeno tokom pretresa.

– Tokom istrage prikupljeni su materijalni dokazi i saslušan je veći broj svjedoka. Osnovanost optužnice naročito je potvrđena provedenim medicinskim i balističkim vještačenjem – naveli su iz Tužilaštva ZHK.

(avaz)

Izvor: bihvijesti.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook