BH Desk » Dušanka Majkić se javno obrušila na Biseru Turković i otvoreno poručila: “Ona pokušava da trenira strogoću”
Crna hronika

Dušanka Majkić se javno obrušila na Biseru Turković i otvoreno poručila: “Ona pokušava da trenira strogoću”

Poslije nekog vremena oglasila se delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkić je izjavila Srni da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković “nastavlja sa jednostranom politikom i pokušava da trenira strogoću”, ali da vjeruje da će diplomate iz RS naći načina da se odupru njenoj represiji”.

“O nastavku jednostrane politike govori i njena najnovija odluka kojom se praktično zabranjuje diplomatama da se pojavljuju na skupovima na kojima nije istaknuta zastava BiH, kao i da su šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) obavezni obavijestiti Ministarstvo u slučaju da dođe do zloupotrebe grba ili zastave”, rekla je Majkićka.

Ona je pojasnila da informacije govore da je Bisera Turković ovu odluku donijela da inicijativu Instituta iz Kanade, koji je zatražio od Predsjedništva BiH i MVP-a da svojim djelovanjem pokažu da DKP mreža nije oteta iz nadležnosti BiH i da ne pripada entitetima.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković potpisala je odluku kojom se reguliše i uređuje način postupanja zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine shodno Zakonu o grbu Bosne i Hercegovine, Zakonu o zastavi Bosne i Hercegovine i Zakonu o državnoj himni Bosne i Hercegovine.

“MVP BiH i DKP BiH upotrebljavaju grb, zastavu i državnu himnu Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine, vodeći računa o zakonima, drugim propisima, praksom i postojećim prilikama u državi prijema.

Svi zaposleni u MVP BiH i DKP BiH obavezni su bez odlaganja obavijestiti pomoćnika ministra za opće poslove i načelnika Odjela za diplomatski protokol u MVP BiH, odnosno šefa DKP BiH pisanim putem ukoliko uoče fizički ili drugi nedostatak na grbu ili zastavi Bosne i Hercegovine koji su javno upotrijebljeni, istaknuti ili izloženi od strane MVP BiH ili DKP BiH, odnosno ukoliko uoče da su grb ili zastava izgledom nepodobni za upotrebu ili nisu podesni za javno izlaganje – propisano je, između ostalog, odlukom”, navodi se u saopćenju kabineta Turković.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook