BH Desk » Dr. Medina Bičo – Na području Bosanskopodrinjskog kantona pogoršana epidemiološka situacija
BiH

Dr. Medina Bičo – Na području Bosanskopodrinjskog kantona pogoršana epidemiološka situacija

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) pogoršana je epidemiološka situacija, a samo u protekla 24 sata potvrđena su 22 nova slučaja koronavirusa, dok se deset osoba oporavilo – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo navodi da se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju nalazi deset pacijenata iz Goražda, dok su na liječenju u Kantonalnoj bolnici hospitalizirane tri osobe.

“Mi već drugu sedmicu zaista bilježimo eksponencijalni rast broja zaraženih, tako da u prošloj sedmici od ukupno testirana 232 laboratorijska uzorka, bilo je 87 pozitivnih. Zabilježen je i jedan smrtni ishod, oporavljeno 30 osoba dok je 200 stavljeno pod zdravstveni nadzor. Trenutno su aktivno zaražene 133, a u izolaciji je 320 osoba, dakle jedna vrlo ozbiljna epidemiološka situacija uz nagli porast broja novozaraženih” – istakla je Bičo.

Po njenim riječima evidentan je veliki porast broja osoba koje zahtjevaju pregled u Covid ambulanti Doma zdravlja Goražde.

“ Trenutna incidenca na 100.000 stanovnika iznosi 380, sedmična stopa hospitalizacije je na nivou četiri, sedmična stopa mortaliteta je na trećem nivou i udio pozitivnih testova na nivou četiri tako da smo mi sada, kada je u pitanju nivo prenosa u zajednici na broju četiri. Zaista apelujemo na sve građane da budu oprezni, a oni koj imaju simptome da se izoluju i jave u Covid ambulantu te da se vakcinišu svi koji to nisu uradili” – navela je Bičo.

Naglašava da je posebno bitna booster doza, naročito za rizične skupine, jer je ustanovljeno da se omikron varijanta brže širi, u odnosu na ranije sojeve.

“Nije zvaninčno potvrđeno, jer nije izolovan virus odnosno vršeno sekvencioniranje, ali sve upućuje na prisustvo omikrona obzirom na kliničku sliku oboljelih kod kojih su simptomi slični prehladi i gripi, dok je sve manje onih sa gubitkom čula mirisa i okusa. Može se očekivati i daljnji skok broja novozaraženih obzirom na praznike, a sreća je bar da je zimski raspust za djecu” – istakla je ona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo očekuje da će se tokom sedmice o novonastaloj situaciji očitovati i kantonalni krizni štab.

“U skladu s preporukama Federalnog kriznog štaba, ako imate nivo prenosa u zajednici četiri, potrebno je uvesti i restriktivnije mjere tako da bi se trebali očitovati obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo jer smo prvi kanton po broju oboljelih od Covid-19 infekcije. Kod nas je incidence prije dvije sedmice bila ispod 50, dok je sada 380, što je zaista mnogo. Građane pozivamo da zaštite i sebe i druge vakcinama kojih imamo dovoljno” – napomenula je ona.

Na području BPK-a prvom dozom je vakcinisano 9.207 osoba ili 51,1 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, revakcinisano je  8.574, dok su treću dozu primile 504 osobe.

Od početka pandemije zabilježeno 106 smrtnih ishoda, a oporavljeno je 2.488 osoba.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook