BH Desk » Disney pred publikom predstavio pravi lightsaber: Star Wars fanovi oduševljeni
Magazin

Disney pred publikom predstavio pravi lightsaber: Star Wars fanovi oduševljeni

Disney je demonstrirao svjetlosni mač, odnosno popularni lightsaber na festivalu tehnologije, filma i glazbe South by Southwest (SXSW). Videozapisi iz njihove prezentacije pokazuju predsjednika Walt Disney Parks and Resorts Josh D‘Amaro pali i zatim uvlači uređaj pred gomilom.

“Imam najcool posao na svijetu”, rekao je D‘Amaro publici, dodavši “držim pravi svjetlosni mač.”

Nekoliko korisnika Twittera ukazalo je na patent za koji se pretpostavlja da je za ovu verziju uređaja, a prijavio ga je Disney. Prema patentu, “mač uređaj sa uvlačivom, iznutra osvijetljenom oštricom” koristi motore za odmotavanje “oštrice” ispunjene trakom fleksibilnih svjetala skrivenih unutar njegove ručke, prenosi iflscience.com.

“Uređaj uključuje dva dugačka plastična polucilindra, a ova dva člana tijela oštrice su zamotana okomito na njihovu dužinu, čime se stvaraju kompaktni cilindri od materijala male zapremine koji se mogu postaviti na par kalemova u dršku”, objašnjava patent, zajedno sa dizajnom uređaja.

“Da bi se oštrica produžila, motor koji se nalazi u dršci odmotava delove tijela sečiva iz kalema. Svaki dio tijela sečiva prolazi kroz vodilicu koja formira polucilindrične dijelove tijela sečiva dok napuštaju dršku. oštrica, proces je obrnut.”

Svjetlosni mač se koristi u predstavama u Disney Worldu, ali trenutno nije u prodaji za javnost. Zbog zabrinutosti za sigurnost, a vjerovatno i čitavog niza drugih jednako važnih briga, svjetlosni mač vas također neće prorezati kao što to čine u filmovima iz Ratova zvijezda.

Međutim, jedan jutjuber amater je napravio uvlačivi radni svetlosni mač, koji je prošle godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Alex Burkan, koji vodi YouTube kanal Alex Lab, kreirao je uređaj koji može proizvesti 1 metar (3,28 stopa) dugačku plazma oštricu kada se pokrene. Oštrica od 2.800 stepeni Celzijusa (5.072 stepena Farenhajta) može čak i prorezati čelik.

“Ključna komponenta mog svjetlosnog mača je elektrolizer”, objasnio je Burkan za Ginisovu knjigu rekorda. “Elektrolizer je uređaj koji može proizvesti ogromnu količinu vodika i kisika i komprimirati plin na bilo koji tlak bez mehaničkog kompresora.”

Međutim, za razliku od pravog svjetlosnog mača ili onih koje je pokazao Disney, oštrica radi samo oko 30 sekundi pri punoj snazi, čineći bitke svjetlosnim mačevima kratkotrajnim osim ako se ne odvijaju u blizini punjača. Takođe, dodao je Burkan, “ponekad svetlosni mač jednostavno eksplodira u vašoj ruci zbog vodonika”.Izvor: www.oslobodjenje.ba
Najnovije

-----------
BH Desk facebook