BH Desk » Dionice avioprijevoznika padaju zbog masovnih otkazivanja letova
Biznis

Dionice avioprijevoznika padaju zbog masovnih otkazivanja letova

Dionice američkih avioprijevoznika i drugih kompanija povezanih s putovanjima pale su u ponedjeljak jer su sve veći broj slučajeva omikrona i vremenski problemi uzrokovali otkazivanje još stotina letova, ostavljajući putnike širom zemlje na “cjedilu” tokom praznika.

Preko 800 letova je otkazano unutar, u ili izvan Sjedinjenih Država u ponedjeljak, pokazuju podaci s web stranice za praćenje letova FlightAware.com, piše Reuters.

Tokom vikenda više od 3.000 letova je otkazano što je značajno doprinijelo ovom padu dionica jer je to obično vrijeme kada Amerikanci najviše putuju.

Dionice American Airlines Group Inc, United Airlines Holdings Inc, Delta Air Lines Inc i Southwest Airlines Co pale su između 0,2 i 0,8 posto.

Većina dionica avioprijevoznika ove je godine bila u porastu u nadi da će doći do procvata putovanja jer su svi počeli posjećivati prijatelje i porodice nakon što su se prošle godine suočili s ograničenjima povezanim s pandemijom.

Međutim, nedostatak osoblja u zračnim prijevoznicima, vremenske neprilike i varijanta omikron, koja se sada brzo širi, poremetili su letove ove godine.

Southwest Airlines saopćio je da je otkazao oko 50 od 3.600 letova zakazanih za ponedjeljak zbog vremenskih neprilika.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook