BH Desk » Denis Bećirović bez imalo uvijanja poručio Christianu Schmidtu: “Da u najkraćem roku poništite sve antiustavne zakone, odluke i zaključke organa RS”
BiH

Denis Bećirović bez imalo uvijanja poručio Christianu Schmidtu: “Da u najkraćem roku poništite sve antiustavne zakone, odluke i zaključke organa RS”

Denis Bećirović se javnom porukom obratio visokom predstavniku Christianu Schmidtu.
Prenosimo je u nastavku.
“Poštovana ekselencijo,
Prvi direktni korak u beskrupuloznom rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma politički ekstremisti započeli su 20. oktobra 2021. godine, kada su u nenadležnoj Skupštini bh. entiteta RS usvojili antidejtonski i antiustavni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.
Od tada traje politički bezobziran i pravno sumanut napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, a danas je intenziviran i direktnim napadom na bosanskohercegovački pravosudni sistem predlaganjem neustavnog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Osim toga, najavljeno je i neustavno usvajanje zakona o imovini u nenadležnom entitetskom parlamentu. Imena i prezimena osoba uključenih u ova teška krivična djela su poznata.
Ostalo je da saznamo ko su saučesnici u ovom novom udruženom zločinačkom napadu na državu Bosnu i Hercegovinu.
Riječ je o agresivnom i za mirovni proces pogubnom udaru na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, toleriranje ovakve destruktivne, antidejtonske i antiustavne politike uveliko je ohrabrilo Milorada Dodika i njegovu organiziranu grupu da intenziviraju zločinačku politiku uništenja države Bosne i Hercegovine.
Zbog toga ste domaćoj i međunarodnoj javnosti dužni dati ozbiljne odgovore na sljedeća pitanja: Zašto se ključne države Evropske unije nisu priključile sankcijama koje su protiv Dodika i njegovih saradnika uvele Sjedinjene Američke Države? Da li ste svjesni pogubnosti takve evropske politike koja je dodatno potakla ekstremiste da nastave s rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine?
Sada je više nego jasno da se Dodik i njegovi separatistički saradnici ne mogu zaustaviti birokratskim saopćenjima, praznim izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima. Vrijeme je za Vašu odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost.
Uvaženi ambasadore, pred Vama su suštinski ostale samo dvije opcije:

1. da u najkraćem roku poništite sve antiustavne zakone, odluke i zaključke kojima su organi bh. entiteta RS započeli otvoreno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine,

2. ili da, ako nemate političke volje ili hrabrosti da radite svoj dio posla, podnesete neopozivu ostavku i prepustite Vašu funkciju novom visokom predstavniku koji će početi raditi svoj dio posla.

Niko više nema pravo na šutnju i nečinjenje! U Bosni i Hercegovini je ponovo aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava sa nesagledivim posljedicama. Vaš autoritet je, također, na velikom ispitu. Pomozite građanima Bosne i Hercegovine jer imate međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštitite stanovnike naše napaćene države.
Dejtonski mirovni sporazum, uz garanciju najvećih svjetskih sila, ovlastio je instituciju visokog predstavnika da ga čuva i brine o njegovom provođenju. Neko će morati zaštititi mir i državu Bosnu i Hercegovinu jer ovako dalje ne ide. OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlaštenja.
Krajnje je vrijeme da napustite neefikasnu diplomatiju popuštanja jer je destruktivni elementi sada pokušavaju potpuno poraziti i poniziti. Preduzmite konkretne poteze kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali.
S poštovanjem,
Prof. dr. Denis Bećirović – navedeno je u objavi.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook