BH Desk » Deminerski timovi FUCZ kod Odžaka očistili 216.199 m2 sumnjive površine
BiH

Deminerski timovi FUCZ kod Odžaka očistili 216.199 m2 sumnjive površine

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u povratničkom naselju Zorice kod Odžaka očistili su 216.199 četvornih metara sumnjive površine te uklonili 40 eksplozivnih sredstava.

Na zadatku su bili angažirani deminerski timovi FUCZ iz Orašja i Tuzle, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva), timovi sa strojevima za deminiranje PT 300 i MV4, kao i PLANT tim za uklanjane ruševina, priopćeno je iz FUCZ.

Naglašeno je kako su završetkom ovoga zadatka otklonjene opasnosti po lokalno stanovništvo u povratničkom naselju Zorice kod Odžaka te su stvoreni uvjeti za siguran pristup rijeci Savi i uređenje infrastrukture u priobalnom dijelu riječnog korita kako bi stanovnici ovog naselja mogli koristiti poljoprivredno zemljište.

Isto tako, osiguran je put ribolovcima i lovcima koji se kreću na ovom području.

Područje završenog zadatka prostiralo se uz rijeku Savu, djelomično je obraslo drvećem, niskim rastinjem i travom, a zbog blizine rijeke zemljište je relativno močvarno.

Na ovom lokalitetu stanovništvo je odlagalo smeće i građevinski materijal što je dodatno otežalo deminerske radove.

Na zadatku je pronađeno je 40 eksplozivnih sredstava, od toga 21 komad različitog NUS-a, 11 protupješadijskih mina (2x PMA-3 i 9x PMR-2A) i osam upaljača od mina (6x UPM-2A i 2x UPM-2AS).

Federalna uprava civilne zaštite, kao izvođač radova s granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Odžak kao krajnjeg korisnika, stoji u priopćenju.
Najnovije

-----------
BH Desk facebook